SUPERPRZEPIS

Jaglane racuchy z kisielem żurawinowym

  • 1
  • mysza75
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Jaglane racuchy z kisielem żurawinowym

Racuchy ze zdrową kaszą jaglaną z której powstała mąka. Polecam taką wersje bo kasza jaglana jest bardzo zdrowa. Podaje je z domowym kisielem z żurawiny świeżej i ananasa. Coś dobrego, z małą ilością cukru.

Składniki:

Jaglane racuchy z kisielem żurawinowym

 

 

Sposób przygotowania:

Jaglane racuchy z kisielem żurawinowym

ETAP 1:

Jaglane racuchy z kisielem żurawinowym
kasza jaglana zmielona na mąkę dodana mąka pszenna

Do miski przekładam drożdże dodaję mleko letnie, trzy łyżki, dwie łyżki mąki pszennej i odstawiam zaczyn do wyrośnięcia. Kaszę jaglaną mielę w młynku żeby uzyskać mąkę. Dodaję ją do wyrośniętego zaczynu razem z mąka pszenną, dolewam mleko, jajko, roztopione wystudzone masło i zarabiam ciasto mikserem.

ETAP 2:

Jaglane racuchy z kisielem żurawinowym
ciasto zarobione wyrośnięte w misce odstawione

Odstawiam do wyrośnięcia.

ETAP 3:

Jaglane racuchy z kisielem żurawinowym
żurawina podsmażona z ananasem w rondelku

żurawinę myję, przekładam do rondelka, dodaję wodę połowę, cukier i na wolnym ogniu smażę. Dodaję pokrojonego ananasa i dalej przesmażam. W reszcie wody rozrabiam mąkę ziemniaczaną i wlewam do kisielu jak żurawina się rozgotuje. Racuchy podaję z żurawiną.

ETAP 4:

Jaglane racuchy z kisielem żurawinowym
racuchy smazone na oleju na patelni na rumiany kolor

Racuchy smażę na rozgrzanym oleju, ciasto nakładam łyżką zamoczoną w wodzie zimnej.