Sposób przygotowania:
Jaglane racuchy z kisielem żurawinowymETAP 1:

Do miski przekładam drożdże dodaję mleko letnie, trzy łyżki, dwie łyżki mąki pszennej i odstawiam zaczyn do wyrośnięcia. Kaszę jaglaną mielę w młynku żeby uzyskać mąkę. Dodaję ją do wyrośniętego zaczynu razem z mąka pszenną, dolewam mleko, jajko, roztopione wystudzone masło i zarabiam ciasto mikserem.
ETAP 2:

Odstawiam do wyrośnięcia.
ETAP 3:

żurawinę myję, przekładam do rondelka, dodaję wodę połowę, cukier i na wolnym ogniu smażę. Dodaję pokrojonego ananasa i dalej przesmażam. W reszcie wody rozrabiam mąkę ziemniaczaną i wlewam do kisielu jak żurawina się rozgotuje. Racuchy podaję z żurawiną.
ETAP 4:

Racuchy smażę na rozgrzanym oleju, ciasto nakładam łyżką zamoczoną w wodzie zimnej.
SylaUla