Sio-Smutki

Sio-Smutki

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 105]

Pyszne racuchy ze śmietaną (drożdżowe)

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Rewelacyjne, bardzo puszyste placuszki przygotowane z ciasta drożdżowego, ze śmietaną. Idealne na weekendowe śniadanie, albo po prostu jako smakołyk.

Pyszne racuchy ze śmietaną (drożdżowe)

Składniki:

Pyszne racuchy ze śmietaną (drożdżowe)

 

  • olej do smażenia
  • 200 g. śmietany 18%
  • 25 g. świeżych drożdży
  • 3 łyżki domowego cukru waniliowego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 szklanki mąki pszennej + 2,3 łyżki do podsypania
  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

Pyszne racuchy ze śmietaną (drożdżowe)
Zaczynam od rozmieszania drożdży z cukrem waniliowym, łyżeczką mąki i lekko podgrzaną śmietaną ( ma być ciepła, nie gorąca). Odstawiam zaczyn na 15 minut, by lekko podrósł. Mąkę wsypuję do miski, dodaję wyrośnięty zaczyn, jajko i cukier puder.

Mieszam ciasto najpierw łyżką, a potem krótko dłonią, i odstawiam miskę przykrytą ściereczką na 30 minut.

Gdy ciasto podrośnie, przekładam je na podsypaną mąką stolnicę. Dzielę je na pół, formuję dwa wałki (średnica 5 cm).

Ostrym nożem kroję każdy na plastry grubości ok. 1 cm.

Takie placuszki smażę na małym ogniu, z obu stron, na rumiano - po 2-3 minuty z każdej strony. Ogień musi być mały, bo szybko się rumienią.