Sposób przygotowania:
Racuchy na kwaśnym mleku ze śliwkami
Śliwki umyć, osuszyć, usunąć pestki i pokroić na mniejsze kawałki.
Do mleka dodać jajko, szczyptę soli,dokładnie rozmieszać dodając mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz cukier waniliowy. Wszystko wyrobić na jednolitą masę.
Dodać przygotowane wcześniej śliwki, delikatnie wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej. Łyżką umoczoną w zimnej wodzie kłaść na gorący olej porcje ciasta i smażyć racuchy na złoty kolor z obu stron.
Po usmażeniu i przestudzeniu racuchy posypać cukrem pudrem.
Składniki można podwoić.
Do mleka dodać jajko, szczyptę soli,dokładnie rozmieszać dodając mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz cukier waniliowy. Wszystko wyrobić na jednolitą masę.
Dodać przygotowane wcześniej śliwki, delikatnie wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej. Łyżką umoczoną w zimnej wodzie kłaść na gorący olej porcje ciasta i smażyć racuchy na złoty kolor z obu stron.
Po usmażeniu i przestudzeniu racuchy posypać cukrem pudrem.
Składniki można podwoić.
gusia1000