BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1227]

Racuchy na kwaśnym mleku ze śliwkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dzisiaj serwuje racuszki na kwaśnym mleku z dodatkiem śliwek. Takie racuchy to fajna propozycja na słodki obiad.

Racuchy na kwaśnym mleku ze śliwkami

Składniki:

Racuchy na kwaśnym mleku ze śliwkami

 

  • jajko 1 szt,
  • mleko kwaśne 250 ml,
  • mąka 1 szkl,
  • śliwki około 250 g,
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki,
  • olej do smażenia,
  • cukier puder do posypania,

Sposób przygotowania:

Racuchy na kwaśnym mleku ze śliwkami
Śliwki umyć, osuszyć, usunąć pestki i pokroić na mniejsze kawałki.

Do mleka dodać jajko, szczyptę soli,dokładnie rozmieszać dodając mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz cukier waniliowy. Wszystko wyrobić na jednolitą masę.

Dodać przygotowane wcześniej śliwki, delikatnie wymieszać.

Na patelni rozgrzać olej. Łyżką umoczoną w zimnej wodzie kłaść na gorący olej porcje ciasta i smażyć racuchy na złoty kolor z obu stron.

Po usmażeniu i przestudzeniu racuchy posypać cukrem pudrem.

Składniki można podwoić.