WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 909]

Racuszki dyniowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Placki czy też racuszki dyniowe to smaczny i pożywny deser z patelni. Ciasto robi się na serku waniliowym.

Racuszki dyniowe Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Racuszki dyniowe

 

  • 3/4szkl. pure z pieczonej dyni
  • 100g serka waniliowego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 cukier waniliowy 16g
  • 1szkl. mąki pszennej tortowej
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju do ciasta
  • cukier puder do oprószenia
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Racuszki dyniowe

ETAP 1:

Pure z dyni przełożyć do miski i wymieszać z serkiem waniliowym.
Wbić jajko, wsypać cukier i cukier waniliowy oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Dolać 2 łyżki oleju i wymieszać.

Na patelni rozgrzać trochę oleju i łyżką wykładać ciasto na rozgrzany tłuszcz.

Placki smażyć z obu stron na rumiany kolor.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Można też podać z marmoladą, dżemem lub serkiem waniliowym.

Racuszki dyniowe
Racuszki dyniowe na słodko na serku waniliowym

Tagi:

placki racuchy