jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Racuchy dyniowe z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Racuszki zachwycają nie tylko smakiem. Pierwsze co zachwyca wszystkich to piękny, złocisty kolor, a w dalszej kolejności smak.

Racuchy dyniowe z jabłkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Racuchy dyniowe z jabłkami

CIASTO:

DODATKOWO

  • 5-6 jabłek,
  • cukier puder po posypania,
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Racuchy dyniowe z jabłkami

ETAP 1

Racuchy dyniowe z jabłkami
W trakcie gry rośnie rozczyn przygotowujemy pozostałe składniki

Mleko delikatnie podgrzewamy. W letnim rozpuszczamy drożdże, 1 łyżkę cukru oraz 2 łyżki mąki. Gotowy rozczyn odstawiamy do podrośnięcia.

Między czasie w garnku w której będziemy wyrabiać ciasto umieszczamy pozostałe składniki: mąkę pszenną, jajka, pozostały cukier, dynię, cynamon oraz szczyptę soli.

Do przygotowanych składników wlewamy wyrośnięty rozczyn.

ETAP 2

Racuchy dyniowe z jabłkami
Do gotowego ciasta dodajemy pokrojone jabłka

Ciasto wyrabiamy około 10 minut. Gotowe powinno konsystencją przypominać gęstą śmietanę. Jeśli wyjdzie gęste dodajemy mleka, jeśli rzadkie mąki. Wszystko zależy od tego jakiej konsystencji jest nasza dynia.

Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Pokrojone dodajemy do wyrobionego ciasta. Ponownie mieszamy je, by owoce połączyły się z dyniowym ciastem.

ETAP 3

Racuchy dyniowe z jabłkami
Ciasto dyniowe z jabłkami pozostawiamy do podrośnięcia

Następnie garnek z ciastem przykrywamy i pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia (około 50-60 minut).

ETAP 4

Racuchy dyniowe z jabłkami
Porcje ciasta wykładamy na rozgrzany tłuszcz

Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzany wykładamy porcje wyrośniętego ciasta.

ETAP 5

Racuchy dyniowe z jabłkami
Usmazone z dwóch stron racuszki odsączamy z nadmiaru tłuszczu

Dyniowe racuszki smażymy z obu stron do zrumienienia. Gotowe odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Racuchy podajemy oprószone cukrem pudrem.


Tagi:

dynia