Sposób przygotowania:
Racuchy dyniowe z jabłkamiETAP 1
Mleko delikatnie podgrzewamy. W letnim rozpuszczamy drożdże, 1 łyżkę cukru oraz 2 łyżki mąki. Gotowy rozczyn odstawiamy do podrośnięcia.
Między czasie w garnku w której będziemy wyrabiać ciasto umieszczamy pozostałe składniki: mąkę pszenną, jajka, pozostały cukier, dynię, cynamon oraz szczyptę soli.
Do przygotowanych składników wlewamy wyrośnięty rozczyn.
ETAP 2
Ciasto wyrabiamy około 10 minut. Gotowe powinno konsystencją przypominać gęstą śmietanę. Jeśli wyjdzie gęste dodajemy mleka, jeśli rzadkie mąki. Wszystko zależy od tego jakiej konsystencji jest nasza dynia.
Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Pokrojone dodajemy do wyrobionego ciasta. Ponownie mieszamy je, by owoce połączyły się z dyniowym ciastem.
ETAP 3
Następnie garnek z ciastem przykrywamy i pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia (około 50-60 minut).
ETAP 4
Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzany wykładamy porcje wyrośniętego ciasta.
ETAP 5
Dyniowe racuszki smażymy z obu stron do zrumienienia. Gotowe odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Racuchy podajemy oprószone cukrem pudrem.