haniakson

haniakson

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 252]

Czerwona kapusta zasmażana z jabłkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Klasyka polskich stołów. Idealna nie tylko do kaczki z pyzami, ale również do innych mięs. Czy można sobie wyobrazić niedzielny obiad bez modrej kapusty?

Czerwona kapusta zasmażana z jabłkiem  Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Czerwona kapusta zasmażana z jabłkiem

 

  • 1/4 główki czerwonej kapusty
  • 1 jabłko
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżeczka mąki
  • sól, pieprz, cukier

Sposób przygotowania:

Czerwona kapusta zasmażana z jabłkiem
1. Czerwoną kapustę drobno poszatkować, wrzucić na osolony wrzątek, dodać ziele angielskie i liść laurowy i obgotować kilka minut (kapusta nie może się rozgotować)

2. Odcedzić wodę

3. Dodać ocet i cukier.

4. Jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wrzucić do kapusty.

5. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i zeszklić na oleju. Wsypać mąkę i zrobić zasmażkę.

6. Zasmażką zaciągnąć kapustę.
Czerwona kapusta zasmażana z jabłkiem
Najpierw drobno szatkujemy kapustę nożem
Czerwona kapusta zasmażana z jabłkiem
Gotujemy krotko, około 5 minut. Kapusta nie może być za miękka, bo zrobi się paćka.
Czerwona kapusta zasmażana z jabłkiem
Na tarce o dużych oczkach ścieramy jabłko i dodajemy do kapusty
Czerwona kapusta zasmażana z jabłkiem
Na oleju podsmażamy cebulkę i robimy zasmażkę

Tagi:

kapusta