Sathi

Sathi

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 59]

Racuszki malinowe z dodatkiem śliwek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Macie maliny? Bo my mamy! I na obiad racuszki z nimi polecamy! Dodatkowo urozmaicone śliwkami - mniami!

Racuszki malinowe z dodatkiem śliwek Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Racuszki malinowe z dodatkiem śliwek

 

  • około garści malin
  • 2 nieduże śliwki
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 5 jajek przepiórczych
  • 7 kopiastych łyżek mąki orkiszowej jasnej
  • 2-3 łyżki cukru
  • łyżka kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • olej - w ilości potrzebnej do smażenia
  • opcjonalnie cukier-puder - w ilości potrzebnej do oprószenia gotowych racuchów

Sposób przygotowania:

Racuszki malinowe z dodatkiem śliwek
Maliny płuczemy. Śliwki obieramy ze skórki, pozbywamy się pestki i kroimy na mniejsze kawałki. Do garnka dajemy jajka, jogurt, cukier oraz kakao. Wszystko to mieszamy trzepaczką. Dodajemy mąkę i sodę, znów mieszamy i na końcu wsypujemy maliny i pokrojone śliwki. Mieszamy - konsystencja powinna być dość lepka, gęsta. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Nabieramy łyżką przygotowane ciasto i nakładamy na patelnię. Smażymy nie za długo najpierw z jednej strony, potem z drugiej. Usmażone dodatkowo możemy oprószyć cukrem pudrem (przez małe sitko). Smacznego!
Racuszki malinowe z dodatkiem śliwek
Maliny dokładnie płuczemy - ale uwaga aby ich nie rozciapkać zbyt mocno lecącą z kranu wodą!
Racuszki malinowe z dodatkiem śliwek
Warto pamiętać, kiedy już będziemy smażyć, że kakao nada racuchom ciemniejszego niż zwykle koloru.
Racuszki malinowe z dodatkiem śliwek
Gotowe ciasto nie powinno mieć zbyt płynnej konsystencji - raczej lepką i dość gęstą.
Racuszki malinowe z dodatkiem śliwek
Oleju na patelni powinno być tyle, aby po nałożeniu ciasta sięgał mniej-więcej do jego połowy.