renatka1

renatka1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 558]

Racuszki na maślance

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Racuszki na maślance są puszyste, pulchniutkie i po prostu pyszniutkie. Idealne na podwieczorek z konfitura lub z cukrem pudrem.

Racuszki na maślance Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Racuszki na maślance

 

  • 400 g mąki pszennej
  • 2 szklanki maślanki naturalnej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • olej kokosowy do smażenia

Sposób przygotowania:

Racuszki na maślance

Etap 1

Racuszki na maślance
Do miski, w której będzie przygotowywane ciasto, wlewamy maślankę.

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Na początek odmierzamy 2 szklanki maślanki.

Etap 2

Racuszki na maślance
Następnie do maślanki dodajemy jajko, również w temperaturze pokojowej.

Dodajemy jajko.

Etap 3

Racuszki na maślance
W kolejnym kroku dodajemy przesianą mąkę.

Następnie przesiewamy do miski mąkę.

Etap 4

Racuszki na maślance
Następnie po dodaniu cukru, soli i sody mieszamy do połączenia składników.

Następnie dodajemy resztę składników tj. cukier, sól i sodę oczyszczoną i mieszamy do połączenia składników.

Etap 5

Racuszki na maślance
Usmażone racuszki podajemy z cukrem pudrem lub z konfiturą.

Patelnie natłuszczamy olejem kokosowym i smażymy racuszki na złoty kolor z obu stron.
Podajemy z cukrem pudrem lub konfiturą.