Sposób przygotowania:
Śliwkowe racuszki na maślanceETAP 1
Jajka z cukrem umieszczamy razem w misce i ubijamy na puszystą masę.
ETAP 2
Ubite łączymy z mąką pszenną, pszenną razową, cynamonem, proszkiem do pieczenia oraz maślanką. Ciasto dokładnie miksujemy, po czym pozostawiamy na około 10 minut.
ETAP 3
Między czasie śliwki myjemy, osuszamy, usuwamy z nich pestki i kroimy na mniejsze części.
Tak przygotowane owoce dodajemy do ciasta.
ETAP 4
Za pomocą łyżki nakładamy porcje ciasta na rozgrzany olej. Uformowane, zgrabne placuszki smażymy z dwóch stron do zrumienienia
ETAP 5
Cały czas kontrolujemy je, by się nie przypaliły. Gotowe zdejmujemy bezpośrednio na papierowy ręcznik. Po odsączeniu z nadmiaru tłuszczu posypujemy cukrem pudrem i podajemy.