Sposób przygotowania:
Bananowe racuchy na maślance
Drożdże pokruszyć i przełożyć do miseczki, posypać cukrem i na chwile odstawić aby się rozpuściły. Następnie dodać kilka łyżek maślanki i dokładnie wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na kilkanaście minut aby drożdże ruszyły.
Banany obrać i rozgnieść widelcem. Do dużej miski wsypać mąkę. Dodać jajko, wyrośnięte drożdże oraz pozostałą maślankę. Składniki dokładnie wymieszać. Następnie dodać rozgniecione banany i jeszcze raz wymieszać.
Gotowe ciasto dostawić w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętość. Gdy ciasto już urośnie rozgrzać patelnię z odrobina oleju. Łyżką nakładać porcje ciasta i formować placki.
Smażyć z obu stron na ciemnozłoty kolor. Osączyć na papierowym ręczniku. Podawać z dowolnymi dodatkami.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Banany obrać i rozgnieść widelcem. Do dużej miski wsypać mąkę. Dodać jajko, wyrośnięte drożdże oraz pozostałą maślankę. Składniki dokładnie wymieszać. Następnie dodać rozgniecione banany i jeszcze raz wymieszać.
Gotowe ciasto dostawić w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętość. Gdy ciasto już urośnie rozgrzać patelnię z odrobina oleju. Łyżką nakładać porcje ciasta i formować placki.
Smażyć z obu stron na ciemnozłoty kolor. Osączyć na papierowym ręczniku. Podawać z dowolnymi dodatkami.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.