migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Bananowe racuchy na maślance

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne i puszyste racuszki z dodatkiem bananów. Zawsze ciasto robiłam na mleku, tym razem dla odmiany wykorzystałam maślankę.

Bananowe racuchy na maślance Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bananowe racuchy na maślance

 

  • 2 szklanki maślanki w temperaturze pokojowej
  • 3 szklanki mąki
  • 3 banany
  • 2 łyżki cukru
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Bananowe racuchy na maślance
Drożdże pokruszyć i przełożyć do miseczki, posypać cukrem i na chwile odstawić aby się rozpuściły. Następnie dodać kilka łyżek maślanki i dokładnie wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na kilkanaście minut aby drożdże ruszyły.

Banany obrać i rozgnieść widelcem. Do dużej miski wsypać mąkę. Dodać jajko, wyrośnięte drożdże oraz pozostałą maślankę. Składniki dokładnie wymieszać. Następnie dodać rozgniecione banany i jeszcze raz wymieszać.

Gotowe ciasto dostawić w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętość. Gdy ciasto już urośnie rozgrzać patelnię z odrobina oleju. Łyżką nakładać porcje ciasta i formować placki.

Smażyć z obu stron na ciemnozłoty kolor. Osączyć na papierowym ręczniku. Podawać z dowolnymi dodatkami.

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Bananowe racuchy na maślance
Banany obrać ze skórki i rozgnieść widelcem.
Bananowe racuchy na maślance
Do dużej miski wsypać mąkę. Dodać jajko, wyrośnięte drożdże oraz pozostałą maślankę. Składniki dokładnie wymieszać. Następnie dodać rozgniecione banany i jeszcze raz wymieszać. Gotowe ciasto dostawić w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętość.
Bananowe racuchy na maślance
Gdy ciasto już urośnie rozgrzać patelnię z odrobina oleju. Łyżką nakładać porcje ciasta i formować placki. Smażyć z obu stron na ciemnozłoty kolor.
Bananowe racuchy na maślance
Osączyć na papierowym ręczniku. Podawać z dowolnymi dodatkami.

Tagi:

racuchy banany