Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Dyniowe racuchy z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Racuchy z ciasta z dodatkiem musu z dyni, jabłek, orzechów włoskich i skórki pomarańczowej są obłędne w smaku.

Dyniowe racuchy z jabłkami

Składniki:

Dyniowe racuchy z jabłkami

 

  • 1,5 szklanki zsiadłego mleka
  • 2 jajka
  • 30-35 dag mąki pszennej
  • 2/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0,5 szklanki musu z dyni
  • 3 łyżki nasion chia
  • 2 łyżki cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 jabłka
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • garść posiekanych orzechów włoskich
  • olej do smażenia
  • miód

Sposób przygotowania:

Dyniowe racuchy z jabłkami

ETAP 1:

Dyniowe racuchy z jabłkami
Mleko połączyć z jajkami i resztą produktów.

Nasiona chia zalać wodą na 15-20 minut. Do zsiadłego mleka dodać sodę, jajka, sól, cukier, oliwę, delikatnie zamieszać.

ETAP 2:

Dyniowe racuchy z jabłkami
Do mieszanki mleczno-jajecznej dodać mąkę, nasiona i dynię.

Następnie wsypać przesianą mąkę pozostawiając 2-3 łyżki, dodać mus z dyni oraz namoczone wcześniej nasiona chia, wymieszać.

ETAP 3:

Dyniowe racuchy z jabłkami
Do ciasta wsypać pozostałe, przygotowane składniki.

Jabłka obrać, pokroić w pół plasterki, oprószyć pozostałą mąką. Jabłka, skórkę pomarańczową i posiekane orzechy połączyć z ciastem.

ETAP 4:

Dyniowe racuchy z jabłkami
Na oleju z ciasta smażyć rumiane placuszki.

Ciasto delikatnie wymieszać. Na rozgrzany olej nakładać nieduże porcje ciasta i smażyć z obu stron na złoty kolor.

ETAP 5:

Dyniowe racuchy z jabłkami

Usmażone racuchy osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać z miodem lub posypane cukrem pudrem.


Tagi:

dynia