Sposób przygotowania:
Dyniowe racuchy z rodzynkami
Robimy rozczyn: do małej miseczki kruszymy drożdże, dodajemy cukier, łyżkę mąki i 3-4 łyżki mleka.
Mieszamy razem i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. 15 minut.
Do dużej miski wsypujemy pozostałą mąkę oraz dodajemy jajko, resztę mleka, puree z dyni i rodzynki, mieszamy. Następnie wlewamy wyrośnięty rozczyn i mieszamy dokładnie.
Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. 45 minut do wyrośnięcia.
Rozgrzewamy patelnię z olejem, zmniejszamy gaz i kładziemy łyżką wyrośnięte ciasto.
Smażymy racuchy na malutkim ogniu z obu stron na złoty kolor. Smacznego.
Mieszamy razem i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. 15 minut.
Do dużej miski wsypujemy pozostałą mąkę oraz dodajemy jajko, resztę mleka, puree z dyni i rodzynki, mieszamy. Następnie wlewamy wyrośnięty rozczyn i mieszamy dokładnie.
Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. 45 minut do wyrośnięcia.
Rozgrzewamy patelnię z olejem, zmniejszamy gaz i kładziemy łyżką wyrośnięte ciasto.
Smażymy racuchy na malutkim ogniu z obu stron na złoty kolor. Smacznego.
SylaUla
slodkokwasnakuchnia1
dziękuje