slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 695]

Dyniowe racuchy z rodzynkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na pulchne, żółciutkie racuszki z rodzynkami. Idealne na weekendowe śniadanie. Polecam ze szklanką mleka.

Dyniowe racuchy z rodzynkami

Składniki:

Dyniowe racuchy z rodzynkami

 

Sposób przygotowania:

Dyniowe racuchy z rodzynkami
Robimy rozczyn: do małej miseczki kruszymy drożdże, dodajemy cukier, łyżkę mąki i 3-4 łyżki mleka.

Mieszamy razem i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. 15 minut. 

Do dużej miski wsypujemy pozostałą mąkę oraz dodajemy jajko, resztę mleka, puree z dyni i rodzynki, mieszamy. Następnie wlewamy wyrośnięty rozczyn i mieszamy dokładnie. 

Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. 45 minut do wyrośnięcia. 

Rozgrzewamy patelnię z olejem, zmniejszamy gaz i kładziemy łyżką wyrośnięte ciasto. 

Smażymy racuchy na malutkim ogniu z obu stron na złoty kolor. Smacznego.