Sposób przygotowania:
Chleb białkowy - zdrowy wypiek z twarogiem
🔘 Ciasto na chleb: do odpowiednio dużego naczynia wsypać suche składniki: orzechy włoskie, orzechy laskowe, pestki dyni, nasiona lnu, otręby owsiane, łuski psyllium, makę migdałową (lub zmiksowane migdały), proszek do pieczenia, sól i wszystko dobrze razem wymieszać. W osobnym dużym naczyniu wymieszać twaróg z jajkami i olejem rzepakowym. Następnie połączyć obydwie mieszanki i dobrze razem z sobą wymieszać, aż powstanie jednolite, zwarte ciasto. Następnie ciasto odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia.
🔘 Przygotowane ciasto wyłożyć do keksówki wyścielonej papierem do pieczenia, ciasto, dobrze ugnieść, dociśnąć i wygładzić. Później chleb białkowy wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez około 50 - 60 minut w 170°C / Górne - Dolne żródło ciepła /, aż wierzch ładnie się zarumieni. Przed pokrojeniem odczekać, aż chleb ostygnie, następnie udekorować tym, co lubisz.
🔘 Przygotowane ciasto wyłożyć do keksówki wyścielonej papierem do pieczenia, ciasto, dobrze ugnieść, dociśnąć i wygładzić. Później chleb białkowy wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez około 50 - 60 minut w 170°C / Górne - Dolne żródło ciepła /, aż wierzch ładnie się zarumieni. Przed pokrojeniem odczekać, aż chleb ostygnie, następnie udekorować tym, co lubisz.