Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 394]

Chleb białkowy - zdrowy wypiek z twarogiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Mało węglowodanów, dużo białka, to właśnie obiecuje chleb białkowy - wiele osób twierdzi, że chleb proteinowy jest zdrową alternatywą dla konwencjonalnego pieczywa. Nie kwestionują tego!

Chleb białkowy - zdrowy wypiek z twarogiem Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Chleb białkowy - zdrowy wypiek z twarogiem

 

  • prostokątna keksówka (30 cm)
  • papier do pieczenia

 

  • Ciasto na chleb:
  • 40 g orzechów włoskich (grubo zmiksować)
  • 40 g orzechów laskowych (grubo zmiksować)
  • 40 g pestek dyni (grubo zmiksować)
  • 60 g nasion lnu
  • 120 g otrębów owsianych (haferkleie)
  • 10 g łusek psyllium (flohsamenschalen)
  • 120 g mąki migdałowej (lub zmiksowane migdały)
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 500 g twarogu (niskotłuszczowy / temperatura pokojowa)
  • 4 jajka (temperatura pokojowa)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego

Sposób przygotowania:

Chleb białkowy - zdrowy wypiek z twarogiem
🔘 Ciasto na chleb: do odpowiednio dużego naczynia wsypać suche składniki: orzechy włoskie, orzechy laskowe, pestki dyni, nasiona lnu, otręby owsiane, łuski psyllium, makę migdałową (lub zmiksowane migdały), proszek do pieczenia, sól i wszystko dobrze razem wymieszać. W osobnym dużym naczyniu wymieszać twaróg z jajkami i olejem rzepakowym. Następnie połączyć obydwie mieszanki i dobrze razem z sobą wymieszać, aż powstanie jednolite, zwarte ciasto. Następnie ciasto odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia.

🔘 Przygotowane ciasto wyłożyć do keksówki wyścielonej papierem do pieczenia, ciasto, dobrze ugnieść, dociśnąć i wygładzić. Później chleb białkowy wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez około 50 - 60 minut w 170°C / Górne - Dolne żródło ciepła /, aż wierzch ładnie się zarumieni. Przed pokrojeniem odczekać, aż chleb ostygnie, następnie udekorować tym, co lubisz.
Chleb białkowy - zdrowy wypiek z twarogiem
Chlebek piec, aż wierzch ładnie się zarumieni - przed pokrojeniem odczekać, aż chleb ostygnie.
Chleb białkowy - zdrowy wypiek z twarogiem
Ciasto w keksówce dobrze ugnieść, dociśnąć, wygładzić i piec w rozgrzanym piekarniku przez 50 - 60 minut w 170°C / Górne - Dolne żródło ciepła.
Chleb białkowy - zdrowy wypiek z twarogiem
Następnie połączyć obydwie mieszanki, wymieszać i wyłożyć do keksówki wyścielonej papierem do pieczenia.
Chleb białkowy - zdrowy wypiek z twarogiem
W odpowiednio dużym naczyniu wymieszać zmiksowane pestki dyni, orzechy, migdały i reszte suchych składników.
Chleb białkowy - zdrowy wypiek z twarogiem
Do ciasta chlebowego wykorzystuje się proste składniki - jajka i twaróg należy wcześniej wyjąć z lodówki, aby się ogrzały i nabrały temperatury pokojowej.