slodkieokruszki

slodkieokruszki

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 84]

Piersi z kurczaka w musztardowo ziołowej marynacie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Prosty i pyszny sposób na piersi z kurczaka w musztardowo ziołowej marynacie. Piersi z kurczaka są delikatne i soczyste. Spróbujcie.

Piersi z kurczaka w musztardowo ziołowej marynacie

Składniki:

Piersi z kurczaka w musztardowo ziołowej marynacie

 

  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 1 średnia marchewka
  • 1 łyżeczka musztardy angielskiej
  • mała szczypta soli
  • duża szczypta suszonej bazylii
  • 1 łyżka oliwy z oliwek / opcjonalnie oleju rzepakowego
  • 1 torebka do smażenia

Sposób przygotowania:

Piersi z kurczaka w musztardowo ziołowej marynacie
Mięso kroję na pół, a następnie każdą część lekko rozbijam tłuczkiem.

W miseczce przygotowuję prostą marynatę: mieszam musztardę z dużą szczyptą suszonej bazylii, solą i oliwą z oliwek (lub olejem). Tak przygotowaną marynatą nacieram mięso z obu stron. Odstawiam na minimum 15 minut do lodówki. Marchewkę obieram i kroję na cienkie talarki. Do torebki do smażenia wkładam oba kawałki mięsa w naszej musztardowo ziołowej marynacie oraz pociętą marchewkę. Torebkę z zawartością układam na rozgrzanej patelni (mały ognień).

Smażę na minimalnym ogniu z obu stron po kilka minut do miękkości mięsa (czas zależy od grubości mięsa, jeśli przygotowujecie takie mięso pierwszy raz warto zaglądać co jakiś czas do torebki).

Tak przygotowane piersi podaję z ulubioną surówką (u mnie sałata ze słodkim dresingiem).