Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Racuszki z jabłkiem, kaszą manną i mąką krupczatką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Racuszki z kaszy manny i mąki krupczatki mają inną strukturę niż racuszki z mąki pszennej, według mnie też mniej wpijają oleju w trakcie smażenia. Są pyszne, idealne na podwieczorek. Z przepisu wychodzi 16 sztuk.

Racuszki z jabłkiem, kaszą manną i mąką krupczatką

Składniki:

Racuszki z jabłkiem, kaszą manną i mąką krupczatką

Ciasto:

Dodatkowo:

  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Racuszki z jabłkiem, kaszą manną i mąką krupczatką
1. Jajka miksujemy z solą, cukrem, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia, kaszą manną i mąką krupczatką, stopniowo wlewamy mleko i miksujemy na ciasto o konsystencji gęstej śmietany.

2. Jabłko myjemy, osuszamy i obieramy, następnie usuwamy gniazdo nasienne i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Starte jabłko przekładamy do ciasta i dokładnie mieszamy

3. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placuszki po kilka minut z każdej strony. Następnie osączamy je na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.

4. Usmażone placuszki oprószamy cukrem pudrem i podajemy.