na gazie

na gazie

Kucharz
[Przepisów: 8]

Racuszki z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Idealne małe racuszki z owocami , w tym wypadku z jabłkami ale każdy owoc będzie idealnie się komponował z nimi , leciutkie ,mięciutkie a najważniejsze że nie "piją" oleju podczas smażenia

Racuszki z jabłkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Racuszki z jabłkami

 

  • przepis na około 30 sztuk

 

 

 

  • DODATKOWO

 

  • 3 jabłka
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania racuszków

 

Sposób przygotowania:

Racuszki z jabłkami
Mleko trzeba podgrzaćdo temperatury 36 stopni , tak aby nie parzyło w palce następnie dodajemy mąkę ,cukry sól oraz drożdże i ucieramy rózgą około 5-8 minut by napowietrzyć nasze ciasto , następnie dodajemy pokrojone w centymetrowe kawałki umyte i obrane jabłka -mieszamy delikatnie łyżką - najlepiej drewnianą i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia obsypując z wierzchu mąką . Racuszki smażymy na rozgrzanym oleju - tak do zanurzenia ich do połowy - z dwóch stron nakładając na patelnie małą łyżeczką lub większą jeżeli chcecie uzyskać większe pączusie - racuszki . Odsączamy z nadmiaru oleju na papierze i obsypujemy cukrem pudrem. Smacznego kochani :)
Racuszki z jabłkami
idealnie mieciutkie racuszki z jablkami