BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1075]

Oponki z serka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Oponki to pączusie które przypominają mi smaki dzieciństwa. Bardzo często robię je dla moich wnuków. Pączki te są bardzo smaczne, szybko sie je robi a dzieci i wnuki je po prostu uwielbiają

Oponki z serka Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Oponki z serka

 

  • serek mój ulubiony 500 - 600 g,
  • mąka pszenna około 500 g,
  • cukier 1/2 szklanki,
  • jajka 2 - 3 sztuki,
  • gęsta śmietana 2 łyżki,
  • soda oczyszczona1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki,
  • ocet 1 łyżka,
  • olej do smażenia,
  • cukier puder do obsypania,
  • Dodatkowo ;
  • lukier,

Sposób przygotowania:

Oponki z serka
Z podanych składników zagniatamy jednolite, gładkie ciasto.

Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 1 cm,( ja nie wałkuje tylko rozgniatam rękoma).

Szklanką wykrawamy krążki a w środku krążków kieliszkiem dziurki.

Tak przygotowane oponki smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Po usmażeniu oponki odsączamy na ręczniku papierowym.

Lekko przestudzone posypujemy cukrem pudrem.

Cześć oponek udekorować możemy lukrem (tak jak ja to zrobiłam).

Kulki pozostałe po wycięciu kieliszkiem również smażymy i mamy małe pączusie.

Smacznego.
Oponki z serka mój ulubiony
Składniki na ciasto razem mieszamy do połączenia składników
Oponki z serka mój ulubiony
Ciasto wyjmujemy na stolnice,szybko zagniatamy,powinno być jednolite i gładkie
Oponki z serka mój ulubiony
Ciasto rozwałkowujemy a następnie szklanką i kieliszkiem wycinamy oponki
Oponki z serka mój ulubiony
Oponki smażymy w rozgrzanym oleju na złoty kolor z każdej strony
Oponki z serka mój ulubiony
Po usmażeniu odsączamy na ręczniku papierowym
Oponki z serka mój ulubiony
Gotowe ,lekko przestudzone oponki posypujemy cukrem pudrem oraz dekorujemy lukrem

Tagi:

oponki.