Sposób przygotowania:
Oponki z serka
Z podanych składników zagniatamy jednolite, gładkie ciasto.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 1 cm,( ja nie wałkuje tylko rozgniatam rękoma).
Szklanką wykrawamy krążki a w środku krążków kieliszkiem dziurki.
Tak przygotowane oponki smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Po usmażeniu oponki odsączamy na ręczniku papierowym.
Lekko przestudzone posypujemy cukrem pudrem.
Cześć oponek udekorować możemy lukrem (tak jak ja to zrobiłam).
Kulki pozostałe po wycięciu kieliszkiem również smażymy i mamy małe pączusie.
Smacznego.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 1 cm,( ja nie wałkuje tylko rozgniatam rękoma).
Szklanką wykrawamy krążki a w środku krążków kieliszkiem dziurki.
Tak przygotowane oponki smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Po usmażeniu oponki odsączamy na ręczniku papierowym.
Lekko przestudzone posypujemy cukrem pudrem.
Cześć oponek udekorować możemy lukrem (tak jak ja to zrobiłam).
Kulki pozostałe po wycięciu kieliszkiem również smażymy i mamy małe pączusie.
Smacznego.
gusia1000