alien1985

alien1985

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 534]

Racuszki z suszoną śliwką i jabłkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne racuszki z mąki pełnoziarnistej i pszennej z dodatkiem suszonych śliwek i jabłka. Dzieciaki były zachwycone ich smakiem.

Racuszki z suszoną śliwką i jabłkiem

Składniki:

Racuszki z suszoną śliwką i jabłkiem

 

  • 500 g kefiru
  • 2 jaja
  • 1 szkl mąki pszennej
  • 1 szkl mąki pełnoziarnistej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jabłko
  • 15 szt śliwek suszonych
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Racuszki z suszoną śliwką i jabłkiem
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. W misce lekko roztrzepujemy jajka, następnie dodajemy kefir i mieszamy. Dodajemy mąki z proszkiem i mieszamy dokładnie aby nie było grudek. Jabłko obieramy i kroimy w kostkę lub na kawałeczki. Śliwki suszone przelewamy na sitku wrzątkiem, osączamy. Następnie kroimy w paseczki. Owoce dodajemy do masy i mieszamy tak aby były obtoczone ciastem. Dużą łyżką nabieramy porcje ciasta i kładziemy na rozgrzany olej. Smażymy do momentu aż pojawią się pęcherzyki i odwracamy na drugą stronę. Osączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym. Podajemy posypane cukrem pudrem.