osmola72

osmola72

Kuchcik
[Przepisów: 16]

Racuszki z twarogu i marchwi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo fajny i ciekawy przepis.

Racuszki z twarogu i marchwi

Składniki:

Racuszki z twarogu i marchwi

 

  • roślinnego, 2 łyżki mąki, 2 łyżki płaskie kaszy manny, sól, łyżka cukru, tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Racuszki z twarogu i marchwi
Marchew oczyścić, pokrajać na mniejsze kawałki i ugotować w małej ilości wody z dodatkiem pół łyżeczki margaryny. Miękką i jeszcze gorącą marchew odcedzić, przetrzeć przez sito lub zmiksować. Wsypać zaraz kaszę mannę, wymieszać, a gdy masa lekko ostygnie, dodać roztarty twaróg, jajka oraz soli i cukru do smaku. Wymieszać i dosypywać na końcu mąkę uważając, aby ciasto było dość gęste. Można kłaść łyżką bezpośrednio na tłuszcz niezbyt grube placuszki; można — jeżeli ciasto jest gęściejsze — wyłożyć je na stolnicę posypaną mąką, odcinać małe kawałki, rękami formować placuszki i dopiero je smażyć. Podawać polanę śmietaną lub kefirem i posypane cukrem.