Sposób przygotowania:
racuszki ze zsiadlego mleka
Żółtka ucieramy z 1 łyżką cukru,wymieszamy z mlekiem,mąką i szczyptą soli,łączymy z białkami ubitymi na sztywną pianę.
Na patelni rozgrzewamy olej.Nabieramy ciasto łyżką wazową,kładziemy na patelnię,smażymy z obu stron aż się zrumienią.
Usmażone racuszki osączamy z tłuszczu,posypujemy cukrem pudrem i podajemy.
Do ciasta możemy dodać łyżeczkę proszku do pieczenia,wtedy racuszki beda pulchniejsze
Na patelni rozgrzewamy olej.Nabieramy ciasto łyżką wazową,kładziemy na patelnię,smażymy z obu stron aż się zrumienią.
Usmażone racuszki osączamy z tłuszczu,posypujemy cukrem pudrem i podajemy.
Do ciasta możemy dodać łyżeczkę proszku do pieczenia,wtedy racuszki beda pulchniejsze