LIDZIA

LIDZIA

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Raczki w galarecie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Coś dla smakoszy galaretek wytrawnych. Smaczne, delikatne. Zawsze jakaś innowacja w codziennym menu.

Raczki w galarecie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Raczki w galarecie

 

  • parówki typu hot dog 4
  • bulion warzywny lub drobiowy ¾ l
  • żelatyna 20 g

 

Sposób przygotowania:

Raczki w galarecie
Żelatynę rozpuścić w bulionie. Dno foremek (o średnicy ok. 20 cm) pokryć cienką warstwą stygnącej galarety (ok. 3-4 łyżki), zastudzić.Parówki naciąć na krzyż z obu końców (uważać, by pozostawić na środku parówki min. 1 cm nie nacięty). Odparzyć we wrzątku (nie dopuścić do wrzenia). Ułożyć na warstwie galarety. Można ozdobić papryką, jajem na twardo, natką pietruszki. Zalać resztą bulionu z żelatyną. Odstawić do zastygnięcia. Podawać z zimnymi sosami.
Raczki w galarecie
Przygotowanie hot dogów do dania w galarecie.
Raczki w galarecie
Ułożenie raczka na warstwie galarety drobiowej.
Raczki w galarecie
Ozdobienie raczka na galarecie papryką czerwoną.
Raczki w galarecie
Zalanie resztą galarety hot doga z papryką.