nelihn

nelihn

Kucharz
[Przepisów: 13]

Jajka w galarecie z kawiorem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 150
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Na wielkanocnym stole zwykle pojawiają się jajka na twardo lub faszerowane. Proponuję oryginalny przepis na smaczną przekąskę- jajka w galarecie z kawiorem. Znakomicie będą się prezentowały na wielkanocnym stole.

Jajka w galarecie z kawiorem

Składniki:

Jajka w galarecie z kawiorem

 

  • 4 jajka
  • 1 szklanka wywaru z warzyw
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • plasterki cytryny
  • natka pietruszki
  • czerwony kawior

Sposób przygotowania:

Jajka w galarecie z kawiorem
Jajka ugotować na twardo. Do gorącego wywaru dodać żelatynę, dokładnie wymieszać, aż się całkowicie rozpuści, nie gotować. Przygotować wąskie szklaneczki. Na spód każdej szklanki wlać 2 łyżki galarety i odstawić w chłodne miejsce. Gdy galareta zacznie tężeć, do każdej szklaneczki włożyć obrane jajko i ponownie odstawić, aż całkowicie zastygnie w pozycji pionowej. Następnie wlać do szklaneczek pozostałą galaretę i odstawić w chłodne miejsce. Po zastygnięciu wyjąć galaretę z jajkiem na talerz, na wierzch ułożyć łyżeczkę kawioru, udekorować natką pietruszki i plasterkami cytryny. Tak przygotowane jajeczka znakomicie smakują z sosem chrzanowym.