mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Roladki z szynki w galarecie z kremem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszna, prosta przystawka z szynki nadzianej kremem chrzanowym w galarecie :)

Roladki z szynki w galarecie z kremem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Roladki z szynki w galarecie z kremem

 

  • 10 plastrów szynki (nie mogą być ani za cienkie ani za grube)

 

  • Nadzienie:
  • 150 g serka naturalnego homo
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka chrzanu ze słoika (jeśli lubicie bardziej ostre smaki - dodajcie więcej)
  • sól
  • pieprz
  • 2 płaty konserwowej papryki lub 2 korniszony

 

  • Galareta:
  • 2 kopiaste (lub 4 płaskie) łyżeczki żelatyny
  • 2 szklanki bulionu drobiowego (2 szkl. gorącej wody + 1 kostka rosołowa)

 

  • Do dekoracji:
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • po kawałku żółtej i czerwonej papryki konserwowej
  • łyżka groszku z puszki
  • łyżka kukurydzy z puszki

Sposób przygotowania:

Roladki z szynki w galarecie z kremem
Na początku przygotowuję galaretę. W 2 szklankach gorącej wody rozpuszczam kostkę rosołową, dodaję żelatynę i mieszam do rozpuszczenia. Odstawiam. Plastry szynki zawijam w rulony i układam na półmisku (dzięki temu będę wiedzieć ile miejsca one nam zajmą). Nadzienie: Serek mieszam z majonezem, chrzanem (można dodać więcej wtedy będzie bardziej ostre), pokrojoną papryką. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Odstawiam. Jajka obieram ze skorupek, kroję w ćwiartki lub ósemki. Nadziewam ruloniki szynkowe farszem serowo-chrzanowym, zawijam i odkładam każdy rulon na swoje miejsce na półmisku. Całość dekoruję ćwiartkami jajek, paskami kolorowej papryki oraz groszkiem i kukurydzą. Zalewam roladki lekko tężejącą galaretą i wstawiam na minimum 2 godziny do lodówki.
Roladki z szynki w galarecie z kremem
Plastry szynki zwijam w ruloniki i układam na półmisku
Roladki z szynki w galarecie z kremem
Nadziane roladki szynkowe ozdabiam ćwiartkami jajek, papryką, groszkiem i kukurydzą