Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Karnawałowy śledzik

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Pyszne płaty śledziowe, jako przekąska na karnawałowe dni jak również różne imprezy. Dodatek do śledzi cebulka i ogórki kiszone lub można zrobić w dowolnym sosie.

Karnawałowy śledzik

Składniki:

Karnawałowy śledzik

 

Sposób przygotowania:

Karnawałowy śledzik

ETAP 1:

Karnawałowy śledzik

1. Śledzie obieramy ze skórki, odcinamy płetwy i kroimy na mniejsze kawałki. Układamy w naczyniu, które ma przykrywkę.

ETAP 2:

Karnawałowy śledzik

2. Robimy zalewę, wlewamy do garnka wodę, ocet, wsypujemy sól, cukier, dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie i gotujemy 10 minut od zagotowania. Następnie studzimy zalewę i zalewamy nią śledzie, tak żeby były przykryte.

ETAP 3:

3. Po 3 dniach zalewę odlewamy a śledzie zalewamy olejem. Śledzie stoją długo około miesiąca i można je podawać dowolnie z ogórkiem, sosem tatarskim itp.

4. Smacznego.