Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

SUPERPRZEPIS

Ratafia

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Przepis mam od znajomej na ratafię

Ratafia

Składniki:

Ratafia

 

 

Sposób przygotowania:

Ratafia
Owoce umyć, pozbawić szypułek, wypestkować. Przez cały sezon wrzucać do gąsiora owoce. Każdą warstwę owoców zasypać 10 dag cukru, dodać 3 goździki, zalać owoce spirytusem. Codziennie wstrząsać naczyniem. Odstawić na pół roku. Po tym czasie zlać nalew. Owoce zalać wódką, odstawić na 4 miesiące. Zlać nalew z owoców i połączyć z pierwszym nalewem. Ratafię przelać przez gazę i rozlać do ciemnych butelek. Odstawić. Czym dłużej stoi, tym jest lepsza

Tagi:

śliwki