msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Ratafia

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszna nalewka, którą robi się w miarę dojrzewania kolejnych owoców.

Ratafia Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ratafia

 

  • jeżyn,truskawek,poziomek,agrestu,porzeczek czerwonych,czarnych,białych, śliwek węgierek,brzoskwiń,jabłek papierówek,gruszek- ilość
  • cukier-ilość w zależności od ilości i kwaskowatości owoców
  • spirytus -ilość w zależności od ilości owoców
  • woda przegotowana i ostudzona

Sposób przygotowania:

Ratafia
Jest to bardziej pomysł na nalewkę niż przepis.Ratafie robiło się od dawien dawna i w Polsce i na Kresach. Jako,że nie podałam ilości składników,napiszę w czym rzecz. Owoce do ratafii dodaje się w miarę ich dojrzewania, tak by była ich jak największa różnorodność.I tak poczynając od truskawek,poziomek,porzeczek,agrestu,papierówek,malin,jeżyn itp aż po śliwki i gruszki dokładamy kolejno do słoja.



Zasada jest taka-owoce czyste i dojrzałe układamy w słoju.Drobne owoce w całości,duże kroimy.Zasypujemy cukrem,odstawiamy na 1-2 dni i zalewamy spirytusem, tak by warstwa była przykryta płynem.Słój zakręcamy i trzymamy w ciepłym,nasłonecznionym miejscu.Gdy dojrzeją kolejne owoce postępujemy z nimi tak samo.Jesienią mamy już cała gamę owoców zamkniętą w jednym słoju. Zostawiam je tak na ok.2 miesiące,po czym zlewam nalewkę i uzupełniam wodą przegotowaną (tak ok.1/4 ilości zlanej nalewki.Mieszam i odstawiam na pół roku lub więcej. Jest na co czekać,wierzcie mi.
Ratafia
Owoce kolejno dokładamy do słoja w miarę dojrzewania.
Ratafia
Każdą warstwę owoców przesypujemy cukrem i zalewamy spirytusem,aby owoce były przykryte.
Ratafia
Słój z owocami zalanymi spirytusem trzymam ok.2 miesięcy.
Ratafia
Po zlaniu nalewki i uzupełnieniu wodą czekamy ok.6 mieisięcy i się delektujemy.