Sposób przygotowania:
Ravioli in salsa roso
Przesianą mąkę i resztę składników wrzucamy do miski i zagniatamy ciasto. Warto troszkę dłużej się pomęczyć, żeby wszystko ładnie się połączyło.
Ciasto zawijamy w folię aluminiową i odstawiamy na 30 minut do lodówki.
Teraz możemy zrobić farsz…
Jeśli chodzi o szpinak to polecam mrożony, lekko rozdrobniony. Ugotowany i posiekany szpinak mieszamy z serkiem.
Dorzucamy pieprz i sól i gotowe.
W normalnej wersji powinien być ser kozi ale taniej jest z almette, a smak podobny
Minęło już 30 minut. Wstawiamy wodę i solimy ją. Wyjmujemy ciasto. W zależności od tego jak dużą mamy stolnicę, blat, stół, biurko… ciasto dzielimy na dwie części albo nie.Ciasto cieniutko rozwałkowujemy. Odcinamy brzegi ciasta tak, żeby został prostokąt. Wyznaczmy środek i na jednej połowie układamy farsz. Bok kwadracików powinien mieć ok. 2-3 cm ale jeśli chcemy mieć większe to śmiało.:) Ciasto pomiędzy farszem smarujemy rozbełtanym jajkiem ( będzie się lepiej sklejać.) Drugą połową ciasta przykrywamy część z farszem. Dociskamy powierzchnie między nadzieniem i wycinamy kwadraciki radełkiem albo nożem.
Ravioli gotujemy ok 8-10 minut.
na dużej patelni (wok też się nadaje ) rozpuszczamy masło. Wlewamy sos, łączymy z masłem i zostawiamy do odparowania od czasu do czasu mieszając.
Kiedy sos trochę odparuje wlewamy wódkę, mieszamy i jeszcze na chwilę zostawiamy. Dodajemy śmietanę, wrzucamy parmezan i gotowe.
Ravioli polewamy sosem SMACZNEGO!!!
Ciasto zawijamy w folię aluminiową i odstawiamy na 30 minut do lodówki.
Teraz możemy zrobić farsz…
Jeśli chodzi o szpinak to polecam mrożony, lekko rozdrobniony. Ugotowany i posiekany szpinak mieszamy z serkiem.
Dorzucamy pieprz i sól i gotowe.
W normalnej wersji powinien być ser kozi ale taniej jest z almette, a smak podobny
Minęło już 30 minut. Wstawiamy wodę i solimy ją. Wyjmujemy ciasto. W zależności od tego jak dużą mamy stolnicę, blat, stół, biurko… ciasto dzielimy na dwie części albo nie.Ciasto cieniutko rozwałkowujemy. Odcinamy brzegi ciasta tak, żeby został prostokąt. Wyznaczmy środek i na jednej połowie układamy farsz. Bok kwadracików powinien mieć ok. 2-3 cm ale jeśli chcemy mieć większe to śmiało.:) Ciasto pomiędzy farszem smarujemy rozbełtanym jajkiem ( będzie się lepiej sklejać.) Drugą połową ciasta przykrywamy część z farszem. Dociskamy powierzchnie między nadzieniem i wycinamy kwadraciki radełkiem albo nożem.
Ravioli gotujemy ok 8-10 minut.
na dużej patelni (wok też się nadaje ) rozpuszczamy masło. Wlewamy sos, łączymy z masłem i zostawiamy do odparowania od czasu do czasu mieszając.
Kiedy sos trochę odparuje wlewamy wódkę, mieszamy i jeszcze na chwilę zostawiamy. Dodajemy śmietanę, wrzucamy parmezan i gotowe.
Ravioli polewamy sosem SMACZNEGO!!!
Lady Marmolada
cukinia