Lawenda

Lawenda

Kuchcik
[Przepisów: 2]

Ravioli in salsa roso

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Fantastyczne ravioli własnej roboty! Zawsze się sprawdza i robi wrażenie :)

Ravioli in salsa roso Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ravioli in salsa roso

 

  • MAKARON:

 

  • 300 g mąki (powinna być durum ale ciężko ją dostać,
  • zwykła pszenna typ 480 też jest ok )
  • 2 jaja
  • 4 żółtka
  • 1/3 łyżeczki soli

 

  • FARSZ:

 

  • 250 g szpinaku
  • cały kubeczek serka almette jogurtowego
  • pieprz i sól

 

  • SOS:

 

  • 500 g sosu pomidorowego (polecam Tomatera)
  • 2 łyżki masła
  • 1 kieliszek wódki
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 4 łyżki drobno startego parmezanu

Sposób przygotowania:

Ravioli in salsa roso
Przesianą mąkę i resztę składników wrzucamy do miski i zagniatamy ciasto. Warto troszkę dłużej się pomęczyć, żeby wszystko ładnie się połączyło.
Ciasto zawijamy w folię aluminiową i odstawiamy na 30 minut do lodówki.
Teraz możemy zrobić farsz…
Jeśli chodzi o szpinak to polecam mrożony, lekko rozdrobniony. Ugotowany i posiekany szpinak mieszamy z serkiem.
Dorzucamy pieprz i sól i gotowe.
W normalnej wersji powinien być ser kozi ale taniej jest z almette, a smak podobny

Minęło już 30 minut. Wstawiamy wodę i solimy ją. Wyjmujemy ciasto. W zależności od tego jak dużą mamy stolnicę, blat, stół, biurko… ciasto dzielimy na dwie części albo nie.Ciasto cieniutko rozwałkowujemy. Odcinamy brzegi ciasta tak, żeby został prostokąt. Wyznaczmy środek i na jednej połowie układamy farsz. Bok kwadracików powinien mieć ok. 2-3 cm ale jeśli chcemy mieć większe to śmiało.:) Ciasto pomiędzy farszem smarujemy rozbełtanym jajkiem ( będzie się lepiej sklejać.) Drugą połową ciasta przykrywamy część z farszem. Dociskamy powierzchnie między nadzieniem i wycinamy kwadraciki radełkiem albo nożem.
Ravioli gotujemy ok 8-10 minut.
na dużej patelni (wok też się nadaje ) rozpuszczamy masło. Wlewamy sos, łączymy z masłem i zostawiamy do odparowania od czasu do czasu mieszając.
Kiedy sos trochę odparuje wlewamy wódkę, mieszamy i jeszcze na chwilę zostawiamy. Dodajemy śmietanę, wrzucamy parmezan i gotowe.

Ravioli polewamy sosem SMACZNEGO!!!
Ravioli in salsa roso
Etap 1