Sposób przygotowania:
Razowa pizza z gyrosem
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy przyprawą do grosa, wstawiamy na kilka godzin do lodówki, obsmażamy na rozgrzanym oleju.
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy suche drożdże , sól, ksylitol oraz olej, wlewamy letnią wodę. Wszystko razem mieszamy i zagniatamy ciasto, odstawiamy pod przykryciem na pół godziny do wyrośnięcia.
Formę aluminiową posypujemy mąką, ciasto wałkujemy na koło, przekładamy do formy. Smarujemy sosem pomidorowym lub ketchupem, układamy kawałki usmażonego kurczaka.
Paprykę oraz cebulę kroimy w paski, układamy na pizzy.
Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach, posypujemy wierzch pizzy.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy suche drożdże , sól, ksylitol oraz olej, wlewamy letnią wodę. Wszystko razem mieszamy i zagniatamy ciasto, odstawiamy pod przykryciem na pół godziny do wyrośnięcia.
Formę aluminiową posypujemy mąką, ciasto wałkujemy na koło, przekładamy do formy. Smarujemy sosem pomidorowym lub ketchupem, układamy kawałki usmażonego kurczaka.
Paprykę oraz cebulę kroimy w paski, układamy na pizzy.
Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach, posypujemy wierzch pizzy.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.