Sposób przygotowania:
Pizza kebab z sosem czosnkowym
Ze składników na ciasto: Do miski wsypujemy mąkę oraz sól. Drożdże rozpuszczamy z cukrem, następnie dodajdemy olej i mleko - mieszamy i przelewamy do miski z mąką - zagnitamy ciasto. Ciasto bardzo cienko wałkujemy na wielkość wielkiej blaszki (takiej z piekarnika). Blaszkę delikatnie smarujemy olejem i układamy ciasto, które obficie smarujemy ketchupem. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190* i pieczemy je 15 minut, dopiero po tym czasie układamy kolejne składniki
Przygotowujemy wszystkie potrzebne składniki. Mięso kroimy w drobną kostkę i przesmażamy je do miękkości na niewielkiej ilosci oleju z dodatkiem przyprawy gyros. Kapustę pekińską grubo siekamy, pomidora i ogórka (po dokładnym umyciu) kroimy wraz ze skórką w plastry. Ser (ja dałam niezbyt dużo) ścieramy na wąskich oczkach.
Wypieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i posypujemy startym serem - wstawiamy na 2-3 minuty, aby ser się rozpuścił,następnie wyjmujemy ponownie pizze i na ser posypujemy pokrojoną pekinką, układamy plastry pomidora i ogórka oraz przesmażone mięso. Pizze ponownie wstawiamy do piekarnika na ok. 5 minut.
Po tym czasie pizze wyjmujemy i podajemy razem z sosem czosnkowym. Jogurt łączymy razem z kefirem, dodajemy przeciśnięte ząbki czosnku, 2-3 szczypty suszonej bazylii oraz sól i pieprz do smaku - dokładnie mieszamy. Sos należy przygotować przynajmniej 2h wcześniej, aby dobrze przeszedł smakiem czosnku.
Przygotowujemy wszystkie potrzebne składniki. Mięso kroimy w drobną kostkę i przesmażamy je do miękkości na niewielkiej ilosci oleju z dodatkiem przyprawy gyros. Kapustę pekińską grubo siekamy, pomidora i ogórka (po dokładnym umyciu) kroimy wraz ze skórką w plastry. Ser (ja dałam niezbyt dużo) ścieramy na wąskich oczkach.
Wypieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i posypujemy startym serem - wstawiamy na 2-3 minuty, aby ser się rozpuścił,następnie wyjmujemy ponownie pizze i na ser posypujemy pokrojoną pekinką, układamy plastry pomidora i ogórka oraz przesmażone mięso. Pizze ponownie wstawiamy do piekarnika na ok. 5 minut.
Po tym czasie pizze wyjmujemy i podajemy razem z sosem czosnkowym. Jogurt łączymy razem z kefirem, dodajemy przeciśnięte ząbki czosnku, 2-3 szczypty suszonej bazylii oraz sól i pieprz do smaku - dokładnie mieszamy. Sos należy przygotować przynajmniej 2h wcześniej, aby dobrze przeszedł smakiem czosnku.