SUPERPRZEPIS

Faszerowana papryka - jak trzewiczek

  • 2
  • edytaha
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Faszerowana papryka - jak trzewiczek Więcej zdjęć (6)

Do dania użyłam papryki odmiany biała igołomska, która już nabierała pięknych pomarańczowych rumieńców. Dzięki swojej barwie i oryginalnemu kształtowi wspaniale prezentowała się na talerzach.

Składniki:

Faszerowana papryka - jak trzewiczek

 

Sposób przygotowania:

Faszerowana papryka - jak trzewiczek
Piersi opłukać, osuszyć, pokroić w małą kosteczkę, oprószyć solą, pieprzem i granulowanym czosnkiem (można to zrobić nawet dzień wcześniej, dodając jeszcze troszkę oleju, mięso będzie po usmażeniu bardziej soczyste).

Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Cukinię opłukać, razem ze skórką pokroić w małą kosteczkę. Ser zetrzeć na dużych oczkach (miałam w plastrach, więc drobno pokroiłam).

Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju, obsmażyć mięso, dorzucić cebulę i czosnek, smażyć kilka minut do zeszklenia. Dodać cukinię i pomidory z puszki razem z zalewą. Smażyć do odparowania sosu. Doprawić do smaku solą, chili, papryką i ziołami. Odstawić z palnika.

Paprykę opłukać, z wierzchu odciąć „wieczko” na tyle duże, by ze środka dało się wyjąć gniazdo nasienne i białe włókna z pozostałymi pestkami. Wnętrze oprószyć solą.

Do farszu dodać straty ser, wymieszać. Masą napełnić przygotowane papryki, na wierzchu ułożyć odcięte wcześniej kawałki.

Papryki ułożyć w formie do zapiekania, wierzch przykryć pokrywką lub folią aluminiową, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni z termo obiegiem.

Podawać na gorąco z dodatkiem ugotowanego na sypko ryżu lub kaszy. 
Faszerowana papryka - jak trzewiczek
Kolejność dodawania na patelnię składników farszu.
Faszerowana papryka - jak trzewiczek
Farsz posolić oraz doprawić do smaku przyprawami.
Faszerowana papryka - jak trzewiczek
Dodać starty na dużych oczkach lub posiekany ser.
Faszerowana papryka - jak trzewiczek
Farszem napełnić oprószone solą wnętrza papryki.
Faszerowana papryka - jak trzewiczek
Papryki ułożyć w formie do zapiekania.

Tagi:

warzywa danie