Sposób przygotowania:
Faszerowana papryka - jak trzewiczek
Piersi opłukać, osuszyć, pokroić w małą kosteczkę, oprószyć solą, pieprzem i granulowanym czosnkiem (można to zrobić nawet dzień wcześniej, dodając jeszcze troszkę oleju, mięso będzie po usmażeniu bardziej soczyste).
Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Cukinię opłukać, razem ze skórką pokroić w małą kosteczkę. Ser zetrzeć na dużych oczkach (miałam w plastrach, więc drobno pokroiłam).
Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju, obsmażyć mięso, dorzucić cebulę i czosnek, smażyć kilka minut do zeszklenia. Dodać cukinię i pomidory z puszki razem z zalewą. Smażyć do odparowania sosu. Doprawić do smaku solą, chili, papryką i ziołami. Odstawić z palnika.
Paprykę opłukać, z wierzchu odciąć „wieczko” na tyle duże, by ze środka dało się wyjąć gniazdo nasienne i białe włókna z pozostałymi pestkami. Wnętrze oprószyć solą.
Do farszu dodać straty ser, wymieszać. Masą napełnić przygotowane papryki, na wierzchu ułożyć odcięte wcześniej kawałki.
Papryki ułożyć w formie do zapiekania, wierzch przykryć pokrywką lub folią aluminiową, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni z termo obiegiem.
Podawać na gorąco z dodatkiem ugotowanego na sypko ryżu lub kaszy.
Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Cukinię opłukać, razem ze skórką pokroić w małą kosteczkę. Ser zetrzeć na dużych oczkach (miałam w plastrach, więc drobno pokroiłam).
Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju, obsmażyć mięso, dorzucić cebulę i czosnek, smażyć kilka minut do zeszklenia. Dodać cukinię i pomidory z puszki razem z zalewą. Smażyć do odparowania sosu. Doprawić do smaku solą, chili, papryką i ziołami. Odstawić z palnika.
Paprykę opłukać, z wierzchu odciąć „wieczko” na tyle duże, by ze środka dało się wyjąć gniazdo nasienne i białe włókna z pozostałymi pestkami. Wnętrze oprószyć solą.
Do farszu dodać straty ser, wymieszać. Masą napełnić przygotowane papryki, na wierzchu ułożyć odcięte wcześniej kawałki.
Papryki ułożyć w formie do zapiekania, wierzch przykryć pokrywką lub folią aluminiową, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni z termo obiegiem.
Podawać na gorąco z dodatkiem ugotowanego na sypko ryżu lub kaszy.
marietta
edytaha
Smacznego :)