Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 918]

Dorsz/kasza/warzywa (cukinia, bakłażan, papryka)

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Delikatny, pieczony filet z dorsza wraz z kaszą gryczaną z warzywami tworzy lekki, smaczny, szybki i bardzo zdrowy obiad.

Dorsz/kasza/warzywa (cukinia, bakłażan, papryka)

Składniki:

Dorsz/kasza/warzywa (cukinia, bakłażan, papryka)

 

Sposób przygotowania:

Dorsz/kasza/warzywa (cukinia, bakłażan, papryka)

ETAP 1:

Dorsz/kasza/warzywa (cukinia, bakłażan, papryka)
Filety z dorsza układamy na folii aluminiowej, przyprawiamy, układamy półplasterki cytryny

Filety z dorsza układamy na kawałkach folii aluminiowej (każdy osobno), posypujemy z obu stron solą i pieprzem. Plasterki cytryny przekrajamy na pół, na każdym filecie układamy po dwa półplasterki cytryny. Rybę owijamy dokładnie folią i pieczemy w 220 st. C ok. 20 minut.

ETAP 2:

Dorsz/kasza/warzywa (cukinia, bakłażan, papryka)
Warzywa myjemy i kroimy w niezbyt dużą kostkę

W międzyczasie gotujemy kaszę gryczaną oraz przygotowujemy warzywa.
Warzywa myjemy i kroimy w kostkę.

ETAP 3:

Dorsz/kasza/warzywa (cukinia, bakłażan, papryka)
Warzywa smażymy do miękkości na oliwie z oliwek

Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy warzywa i smażymy, aż będą miękkie. Warzywa przyprawiamy solą, pieprzem i oregano.

ETAP 4:

Ugotowaną kaszę mieszamy z warzywami z patelni, układamy na talerzach.
Filety z dorsza wyjmujemy z folii, układamy na kaszy z warzywami.