szynszyla

szynszyla

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 221]

Placuszki z cukinią, fetą i szczypiorkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne, szybkie danie na obiad. Placuszki z cukinii można przygotować w różnych wariantach. Ja proponuję z serem feta i szczypiorkiem.

Placuszki z cukinią, fetą i szczypiorkiem

Składniki:

Placuszki z cukinią, fetą i szczypiorkiem

 

  • 1 duża cukinia
  • 1 opakowanie fety
  • 2 cebulki dymki ze szczypiorkiem
  • ½ pęczka koperku
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • pieprz ziołowy

Sposób przygotowania:

Placuszki z cukinią, fetą i szczypiorkiem
Cukinię nie obierać, zetrzeć na tarce, odczekać ok. 15 minut, aż puści sok i dobrze odcisnąć. Do startej cukinii dodać rozdrobniony ser feta, drobno pokrojoną dymkę ze szczypiorkiem i posiekany koperek. Wymieszać z roztrzepanymi jajkami i 2 łyżkami mąki. Doprawić do smaku pieprzem ziołowym i jeśli trzeba solą.

Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Do placuszków można przygotować jogurtowy sos czosnkowy.

Tagi:

cukinia