mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Risotto pomidorowe.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszna, bo pomidorowa wersja tradycyjnego risotto:)

Risotto pomidorowe.

Składniki:

Risotto pomidorowe.

 

  • pierś z kurczaka 1 szt.
  • czerwona papryka 1 szt.
  • czosnek 1 ząbek
  • cebula 1 szt.
  • oregano 1 łyżeczka
  • papryka słodka w proszku 1 łyżeczka
  • bulion 2 szkl.
  • ryż 150 g
  • sos pomidorowy 1/2 szkl.
  • sól 1 szczypta
  • pieprz 1 szczypta

Sposób przygotowania:

Risotto pomidorowe.
Czerwoną paprykę kroję w niewielką kostkę, cebulę i czosnek siekam w jeszcze mniejszą kosteczkę.Filet z kurczaka myję, osuszam i kroję w dwucentymetrową kostkę. Oprószam kurczaka solą i podsmażam na rozgrzanym oleju na patelni lub w rondlu. Do podsmażonego kurczaka dodaję posiekaną paprykę, cebulę, czosnek i oregano. Podsmażam całość przez około 5 minut. Doprawiam danie papryką w proszku. Dodaję ryż, sos pomidorowy i szklankę ciepłego bulionu, mieszam dokładnie. Następnie zmniejszam ogień i duszę całość około 25 minut, tak aby ryż był miękki. Mieszam wszystko od czasu do czasu i stopniowo dolewam bulion. Na koniec doprawiam potrawę do smaku solą i pieprzem. Podaję na gorąco.