kgoszcz

kgoszcz

Starszy Kucharz
[Przepisów: 60]

risotto warzywne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

proste, szybkie i smaczne rissotto

risotto warzywne

Składniki:

risotto warzywne

 

  • 1 opakowanie ryżu
  • pół puszki kukurydzy
  • poł puszki fasolki
  • marchewka 1szt
  • 1 pietruszka
  • pół papryki
  • pół śreniej cebuli
  • 150 gram sera zółtego
  • 2 ząbki czosnku
  • curry
  • sól
  • pieprz,
  • olej

Sposób przygotowania:

risotto warzywne
Gotujemy ryż tak żeby był lekko kleisty w osolonej wodzie z dodatkiem curry. Marchewkę i pietruszke kroimy w kostkę lub cieńkie słupki. Cebulę i paprykę kroimy w małą kostkę. Na patelni smażymy na podgrzanym oleju marchewkę, pietruszkę, paprykę i cebulkę oraz wyciśniete przez praskę ząbki czosnku (dodane pod koniec smazenia). Do większego garnka wrzucamy ugotowany ryż, podsmazone warzywa, kukurydzę, fasolkę dodajemy starty żółty ser i przyprawiamy do smaku. Całość mieszamy delikatnie i podgrzewamy aż wszystko się ogrzeje a ser roztopi. można dodać troche wody zeby się nie przypalilo.