Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Risotto z masłem orzechowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Postanowiłam przygotować risotto na słodko. Mój eksperyment okazał się smacznym sukcesem, gorąco polecam :)

Risotto z masłem orzechowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Risotto z masłem orzechowym

 

  • ryż do risotto 50g,
  • mleko ryżowe 120ml,
  • orzeszki ziemne 20g,
  • masło 1 łyżeczka,
  • masło orzechowe 1 łyżka,
  • miód 1 łyżeczka

 

Sposób przygotowania:

Risotto z masłem orzechowym
Orzeszki ziemne siekamy na mniejsze części. Odkładamy odrobinę do ozdoby. Na patelni rozpuszczamy masło. Wsypujemy ryż i chwilkę smażymy aż ziarenka staną się szkliste. Następnie wlewamy mleko, dodajemy masło orzechowe i smażymy całość pod przykryciem do momentu aż ryż wchłonie mleko. Gdyby ryż był jeszcze twardy można dolać troszkę mleka. Pod koniec dodajemy miód i posiekane orzeszki ziemne. Risotto podajemy na ciepło posypane orzechami ziemnymi i udekorowane listkami mięty. Życzę smacznego :) Mleko ryżowe można zastąpić zwykłym mlekiem.
Risotto z masłem orzechowym
Na patelni rozpuszczamy masło. Wsypujemy ryż i chwilkę smażymy aż ziarenka staną się szkliste.
Risotto z masłem orzechowym
Następnie wlewamy mleko, dodajemy masło orzechowe
Risotto z masłem orzechowym
smazymy całość pod przykryciem do momentu aż ryż wchłonie mleko.
Risotto z masłem orzechowym
Pod koniec dodajemy miód i posiekane orzeszki ziemne.

Tagi:

ryż risotto