Sposób przygotowania:
Risotto z mięsem
Cebulę pokroić w drobną kosteczkę,zrumienić na oleju.Przełożyć do miseczki.Na tym samym oleju podsmażyć kolejno:pieczarki,potem zmieloną łopatkę.Gdy mięso się lekko zrumieniło,dodać czosnek.Chwilę podsmażyć.Połączyć mięso z pieczarkami i cebulą.Dodać przecier pomidorowy i keczup.Kostkę rosołową rozpuścić w 2/3 szklanki wrzątku.Dodać do reszty składników,doprawiając szczyptą oregano.Dusić pod przykryciem około 15-20 minut.Podawać z ryżem ugotowanym na sypko.2 torebki ryżu wrzucić na osolony wrzątek i gotować 20-25 minut.Odsączyć.Wyłożyć na półmisek,polać sosem mięsno pieczarkowym.Przed podaniem można posypać odrobiną tartego żółtego sera lub posiekaną natką pietruszki.