Joanna 77

Joanna 77

Kucharz
[Przepisów: 8]

Książka Kucharska: Kuchnia śródziemnomorska z produktami Hortex

Risotto z owocami morza i grzybami leśnymi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Prawdziwe risotto to przede wszystkim świeże składniki, okrągły perlisty ryż i włoskie nagrzane słońcem pomidory, a to wszystko dostaniemy wyłącznie we Włoszech Żeby przypomnieć sobie smak lata spróbujemy stworzyć danie niewiele odbiegające oryginału

Risotto z owocami morza i grzybami leśnymi

Składniki:

Risotto z owocami morza i grzybami leśnymi

 

  • 150g masła, 200g ryżu basmanti, litr bulionu, puszka pomidorów, 1 cebula, sól, pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Risotto z owocami morza i grzybami leśnymi
Na dużej patelni rozpuścić około 80gram masła, posolić, dolać oliwę,zeszklić pokrojoną drobno szalotkę. Dodać ryż, wymieszać. Kiedy ryż również lekko się zeszkli podlać winem, poczekać aż odparuje. Wrzucić owoce morza i opakowanie zupy grzybowej, podlać szklanką gorącego bulionu, pomieszać. Mieszając czekać aż odparuje. Mieszać i podlewać, aż ryż i składniki nie będą miękkie. Pod sam koniec duszenia dodać puszkę pomidorów, poczekać, aż sos odparuje. Cały czas mieszać. Wyłączyć gaz w risotto powtykać plasterki świeżego masła, przykryć pokrywką, poczekać dwie minuty, aż masło się rozpuści. Podawać z cząstkami cytryny i białym winem, którego użyliśmy do gotowania. Smacznego.