Sposób przygotowania:
Włoskie, świąteczne ciasteczka z ricottą
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz solą. Piekarnik nagrzać do 180 C. W misce zmiksować masło oraz cukier, powinna powstać pulchna masa.
Do masy dodać jajko, zmiksować, na końcu dodać ser ricotta, ponownie zmiksować i ubić na pulchną masę. Gdy powstanie pulchna, jednolita masa, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz solą, Zmiksować całość lub dobrze wymieszać łyżką.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżeczką nabrać ciasto i przekładać z malej na dużą łyżkę do czasu aż powstanie nam kulka ciasta. Każdą kulkę umieszczamy na blaszce do pieczenia zachowując odstępy 2 - 3 centymetrów.
Ciasto można rowniez nałożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać male krążki, jednak wtedy, po upieczeniu, będą miały inny wygląd niż te, tradycyjne włoskie ciasteczka.
Blaszkę wstawiamy do dobrze nagrzanego piekarnika pieczemy przez około 15 minut. Spod ciasteczek powinien być rumiany a wierzch jasny, jedynie zrumieniony delikatnie po bokach.
Ciasteczka wyciskane rękawem będą miały bardziej zrumieniony wierzch ponieważ maja bardziej fikuśny kształt :) Upieczone ciasteczka studzimy na blaszce.
Cukier puder, sok z cytryny oraz mleko łączymy by powstał lekko lejący się lukier i pokrywamy nim ciasteczka. Posypujemy kolorowa posypką.
Ciasteczka są pyszne, lekko chrupiące z wierzchu, miękkie w środku, naprawdę warto je upiec, szczególnie, jeśli mamy w domu dzieci.
Do masy dodać jajko, zmiksować, na końcu dodać ser ricotta, ponownie zmiksować i ubić na pulchną masę. Gdy powstanie pulchna, jednolita masa, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz solą, Zmiksować całość lub dobrze wymieszać łyżką.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżeczką nabrać ciasto i przekładać z malej na dużą łyżkę do czasu aż powstanie nam kulka ciasta. Każdą kulkę umieszczamy na blaszce do pieczenia zachowując odstępy 2 - 3 centymetrów.
Ciasto można rowniez nałożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać male krążki, jednak wtedy, po upieczeniu, będą miały inny wygląd niż te, tradycyjne włoskie ciasteczka.
Blaszkę wstawiamy do dobrze nagrzanego piekarnika pieczemy przez około 15 minut. Spod ciasteczek powinien być rumiany a wierzch jasny, jedynie zrumieniony delikatnie po bokach.
Ciasteczka wyciskane rękawem będą miały bardziej zrumieniony wierzch ponieważ maja bardziej fikuśny kształt :) Upieczone ciasteczka studzimy na blaszce.
Cukier puder, sok z cytryny oraz mleko łączymy by powstał lekko lejący się lukier i pokrywamy nim ciasteczka. Posypujemy kolorowa posypką.
Ciasteczka są pyszne, lekko chrupiące z wierzchu, miękkie w środku, naprawdę warto je upiec, szczególnie, jeśli mamy w domu dzieci.