iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Risotto ze szpinakiem i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Risotto ze szpinakiem i pieczarkami

Risotto ze szpinakiem i pieczarkami

Składniki:

Risotto ze szpinakiem i pieczarkami

 

  • 2 szklanki ryżu do risotta
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 15 dag pieczarki
  • 1 garść szpinaku świeżego
  • Sól morska
  • 1./2 szklanki wina białego
  • 1 kawałek grana padano
  • 2 szklanki bulion warzywny
  • 1 szt cebula

 

Sposób przygotowania:

Risotto ze szpinakiem i pieczarkami
Cebule obieramy i siekamy drobniutko. W garnku z grubym dnem rozpuszczamy masło i oliwę. Podsmażamy cebulkę. Wsypujemy ryż - mieszamy podsmażamy , aż ryz zrobi się szklisty. Dolewamy wino - mieszamy. Kiedy wino odparuje dodajemy pokroje pieczarki. Mieszamy. Dolewamy troszkę bulionu mieszamy - po kilku minutach zmów podlewamy bulionem . Nakrywamy pokrywką. Kiedy ryż wypije bulion znów podlewamy. Pod koniec dodajemy liście szpinaku i mieszamy. Doprawiamy solą morską do smaku. Na koniec dodajemy starty grana padano. Mieszamy i podajemy.