Sposób przygotowania:
Rogaliczki w lukrze
Ja zaczęłam od rozpuszczenia margaryny żeby miała czas przestygnąć. Rozczyn drożdżowy robimy w tej samej misce co będziemy wygniatali ciasto( kruszymy drożdże, zasypujemy cukrem i zalewamy ciepłym mlekiem), gdy rozczyn już pracuje wsypujemy troszkę maki i dodajemy resztę składników wygniatam ciasto, które powinno być delikatne i wracać po naciśnięciu:) Zostawiam ciasto do wyrośnięcia. Gdy ciasto drożdżowe wyrośnie po kawałku wyjmuje na stolnice i rozwałkowuję w kształt kola, kroje jak pizze nakładam dżem na każdy trójkącik i formuje rogaliczki. Smaruje wierzch mlekiem i wkładam do nagrzanego do 200 stopni piekarnika piekę aż uzyskają piękny zloty kolor:) Pozostawiam do ostygnięcia i polewam lukrem lub posypuje cukrem pudrem :)
Majcia