bogusia19

bogusia19

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 222]

Rogaliki..

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Bardzo fajny i ciekawy przepis. Polecam

Rogaliki..

Składniki:

Rogaliki..

 

  • mleka, 10 dag masła, 2 dag cukru, 3 dag drożdży, l dag soli, mak lub czarnuszka

Sposób przygotowania:

Rogaliki..
Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać resztę składników, pozostawiając masło (nie topione) na koniec. Wyrabiać ciasto, aż odstanie od ręki i pozostawić je do wyrośnięcia. Ręce umoczyć w roztopionym maśle, brać po kawałku ciasta, rozwałkowywać je cienko na stolnicy, posypanej mąką. Rozwałkowane smarować ciepłym masłem, wycinać trójkąty, zwijać je w rogaliki i układać na blachy, posypane mąką. Po wyrośnięciu smarować z wierzchu jajkiem, posypać makiem lub czarnuszką i upiec w gorącym piecu. Rogaliki można robić z każdego ciasta drożdżowego.