Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 613]

Drożdżowe rogaliki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Delikatne, miękkie i puszyste rogaliki drożdżowe z powidłami śliwkowymi, doskonałe na wyjątkowe dni karnawałowe jak również w zwykły dzień do filiżanki gorącej kawy.

Drożdżowe rogaliki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Drożdżowe rogaliki

 

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowe rogaliki

I

Drożdżowe Rogaliki
Przygotowanie rozczynu drożdżowego do wyrośnięcia ciasta.

1. Drożdże kruszę do miski, dodaję cukier, mąkę, lekko podgrzane mleko i rozrabiam, Odstawiam do wyrośnięcia.

II

Drożdżowe Rogaliki
Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą i wyrabiamy ciasto.

2. Do miski wsypuję mąkę, dodaję sól, wbijam jajka, wlewam lekko podgrzane mleko i rozpuszczone z cukrem masło. Następnie dodaję zaczyn drożdżowy i wyrabiam ciasto. Odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia.

III

Drożdżowe Rogaliki
Przygotowanie ciasta, rozwałkowujemy, kroimy w trójkąty, ukłdamy nadzienie i zwijamy w rogale.

Wyrośnięte ciasto wykładam na blat oprószony mąkę i rozwałkowuję w kształt koła. Kroję na trójkąty tak jak kroimy pizzę. Na każdy kawałku układam po łyżeczce powideł i zwijam, zaczynając od szerokiego brzegu trójkąta, rogi zawijam do środka tak żeby powstały nam rogale.

IV

Drożdżowe Rogaliki
Rogale ukłdamy na blaszce i smarujemy jajkiem.

4. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Smaruję roztrzepanym widelcem jajkiem i piekę 30 minut w rozgrzanym piekarniku w 180°C.

V

6. Rogale można polać lukrem, posypać cukrem pudrem.

VI

Drożdżowe Rogaliki

7. Gotowe.
8. Smacznego.