Sposób przygotowania:
Rogaliki drożdżowe z orzechami
Rozczyn:
Do miski przełożyć drożdże, 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki i 50 ml ciepłego mleka. Całość wymieszać, odstawić na 20 minut do wyrośnięcia.
Nadzienie:
Białka ubić na sztywno, dodać posiekane orzechy, wymieszać.
Do dużej miski przełożyć mąkę, sól, cukier, roztopione masło, pozostałe mleko, jajko i rozczyn. Wyrobić gładkie ciasto, odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować, podzielić na 8 trójkątów. Na szerszy koniec ułożyć nadzienie z orzechów, zawinąć rogalik, przełożyć na blachę. Posmarować jajkiem rozkłóconym z mlekiem. Piec w 180 stopniach około 20 minut.
Gotowe rogaliki polukrować (3 łyżki cukru pudru utrzeć z 1 łyżką cukru pudru) i posypać orzechami.
Do miski przełożyć drożdże, 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki i 50 ml ciepłego mleka. Całość wymieszać, odstawić na 20 minut do wyrośnięcia.
Nadzienie:
Białka ubić na sztywno, dodać posiekane orzechy, wymieszać.
Do dużej miski przełożyć mąkę, sól, cukier, roztopione masło, pozostałe mleko, jajko i rozczyn. Wyrobić gładkie ciasto, odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować, podzielić na 8 trójkątów. Na szerszy koniec ułożyć nadzienie z orzechów, zawinąć rogalik, przełożyć na blachę. Posmarować jajkiem rozkłóconym z mlekiem. Piec w 180 stopniach około 20 minut.
Gotowe rogaliki polukrować (3 łyżki cukru pudru utrzeć z 1 łyżką cukru pudru) i posypać orzechami.
robaczek