Myszata1993

Myszata1993

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 174]

Rogaliki drożdżowe z orzechami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Rogaliki drożdżowe z orzechami - smaczna przekąska na słodko z dodatkiem posiekanych orzechów, czyli idealny dodatek do kawy.

Rogaliki drożdżowe z orzechami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rogaliki drożdżowe z orzechami

 

 

 

  • 1 jajko +3 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

Rogaliki drożdżowe z orzechami
Rozczyn:

Do miski przełożyć drożdże, 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki i 50 ml ciepłego mleka. Całość wymieszać, odstawić na 20 minut do wyrośnięcia.

Nadzienie:

Białka ubić na sztywno, dodać posiekane orzechy, wymieszać.

Do dużej miski przełożyć mąkę, sól, cukier, roztopione masło, pozostałe mleko, jajko i rozczyn. Wyrobić gładkie ciasto, odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować, podzielić na 8 trójkątów. Na szerszy koniec ułożyć nadzienie z orzechów, zawinąć rogalik, przełożyć na blachę. Posmarować jajkiem rozkłóconym z mlekiem. Piec w 180 stopniach około 20 minut.

Gotowe rogaliki polukrować (3 łyżki cukru pudru utrzeć z 1 łyżką cukru pudru) i posypać orzechami.
Rogaliki drożdżowe z orzechami
Białka ubić na sztywno, dodac posiekane orzechy
Rogaliki drożdżowe z orzechami
Wszystkie składniki oraz rozczyn przełożyć do miski i wyrobić ciasto
Rogaliki drożdżowe z orzechami
Ciasto rozwałkować, podzielić na 8 części, ułożyć nadzienie i zwinąć rogalik
Rogaliki drożdżowe z orzechami
Gotowe rogaliki posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem