Netka

Netka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 408]

Rogaliki drożdżowe z powidłami

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Na deser polecamy dzisiaj pyszne rogaliki z powidłami

Rogaliki drożdżowe z powidłami

Składniki:

Rogaliki drożdżowe z powidłami

 

  • ok.1 kg maki pszennej

 

  • 3 lyzki cukru

 

 

  • 1 szklanka cieplego mleka

 

 

  • 1/2 szklanki oleju

 

 

  • aromat waniliowy

 

  • powidla sliwkowe

 

Sposób przygotowania:

Rogaliki drożdżowe z powidłami
Drozdze zasypac cukrem,dolac cieple mleko i dosypac ok.5 lyzek maki.Dokladnie wymieszac i odstawic do wyrosniecia na ok.30 min.Gdy wyrosna dosypac make,wbic jajka,wymieszac,na koncu dolewac malymi porcjami olej i zaczac wyrabiac.Ciasto pzelozyc na posypany maka blat i wyrabiac tak dlugo az stanie sie sprezyste i nie bedzie sie kleic do rak.Mi wyrabianie zajmuje ok.20 minut.Wyrobione ciasto pzelozyc do delikatnie naoliwionej miski i odstawic do wyrosniecia na ok.1,5 godziny.Wyrosniete ciasto wylozyc ponownie na blat,wyrabiac jeszcze chwile.Odrywac kawalki,rozwalkowac na ksztalt kola.Kolo podzielic na trojkaty,na kazdy trojkat nalozyc powidla i zawijac( od strony szerszej do wezszej ) rogaliki.Przygotowane rogale ulozyc na blaszce do pieczenia i odstawic do ponownego wyrosniecia.Piekarnik nagrzac do 180 stopni C,wstawic blaszke z ogalikami i piec ok.20 min. na zloty kolor.Smacznego!