Sposób przygotowania:
Rogaliki drożdżowe z powidłami
Drozdze zasypac cukrem,dolac cieple mleko i dosypac ok.5 lyzek maki.Dokladnie wymieszac i odstawic do wyrosniecia na ok.30 min.Gdy wyrosna dosypac make,wbic jajka,wymieszac,na koncu dolewac malymi porcjami olej i zaczac wyrabiac.Ciasto pzelozyc na posypany maka blat i wyrabiac tak dlugo az stanie sie sprezyste i nie bedzie sie kleic do rak.Mi wyrabianie zajmuje ok.20 minut.Wyrobione ciasto pzelozyc do delikatnie naoliwionej miski i odstawic do wyrosniecia na ok.1,5 godziny.Wyrosniete ciasto wylozyc ponownie na blat,wyrabiac jeszcze chwile.Odrywac kawalki,rozwalkowac na ksztalt kola.Kolo podzielic na trojkaty,na kazdy trojkat nalozyc powidla i zawijac( od strony szerszej do wezszej ) rogaliki.Przygotowane rogale ulozyc na blaszce do pieczenia i odstawic do ponownego wyrosniecia.Piekarnik nagrzac do 180 stopni C,wstawic blaszke z ogalikami i piec ok.20 min. na zloty kolor.Smacznego!
luna
msewka
moli
kasik12
cherry
aga2993