marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Rogaliki krucho drożdżowe na piwie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ciastka kruche lub krucho drożdżowe,a m.in. rogaliki z dodatkami lub nawet z kremem smakują domownikom. czasem daje się do ciasta chmielowych dodatków jak piwo.

Rogaliki krucho drożdżowe na piwie

Składniki:

Rogaliki krucho drożdżowe na piwie

 

  • 400 g.mąki pszennej tortowej,
  • 7 g. drożdży suchych piekarskich,
  • szklanka ciepłego mleka,
  • szklanka piwa,
  • 3 łyżeczki cukru,
  • cukier waniliowy,
  • 3 żółtka,
  • szczypta soli,
  • 100 g. margaryny( w tym do blachy),
  • słoiczek konfitur lub marmolady,
  • białko do posmarowania
  • sezam biały do posypania,
  • arkusz pergaminu do wyłożenia blachy.

Sposób przygotowania:

Rogaliki krucho drożdżowe na piwie
Drożdże rozgnieść widelcem w miseczce zasypać trzema łyżeczkami cukru i zalać ciepłym lub letniawym mlekiem. Odstawić na kwadrans, a następnie przesiać odmierzoną ilość mąki do misy większej, wlać zaczyn, dodać żółtka, piwo, cukier waniliowy, szczyptę soli. Wyrabiać i zagnieść, a potem przykryć ciasto czystą ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia na ponad godzinę. Wyrośnięte ciasto rozwałkować i radełkiem wycinać dość duże kwadraty o śr. 7 razy 7 oraz nadziewać je łyżeczką konfitury domowej lub marmoladki. Zwijać ciasno i rożki ciasta skierować na dół. Układać na natłuszczonej blasze ciastka i posmarować ich wierzchy rozmąconym białkiem na pędzelku i posypać sezamem białym. Piekarnik nagrzać do temp. 200 st. C i wstawić blachę z rogalikami na 25 min. Po upieczeniu wyjąć blachę i zsunąć szczypcami ciastka na tacę.