Sposób przygotowania:
Rogaliki krucho drożdżowe na piwie
Drożdże rozgnieść widelcem w miseczce zasypać trzema łyżeczkami cukru i zalać ciepłym lub letniawym mlekiem. Odstawić na kwadrans, a następnie przesiać odmierzoną ilość mąki do misy większej, wlać zaczyn, dodać żółtka, piwo, cukier waniliowy, szczyptę soli. Wyrabiać i zagnieść, a potem przykryć ciasto czystą ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia na ponad godzinę. Wyrośnięte ciasto rozwałkować i radełkiem wycinać dość duże kwadraty o śr. 7 razy 7 oraz nadziewać je łyżeczką konfitury domowej lub marmoladki. Zwijać ciasno i rożki ciasta skierować na dół. Układać na natłuszczonej blasze ciastka i posmarować ich wierzchy rozmąconym białkiem na pędzelku i posypać sezamem białym. Piekarnik nagrzać do temp. 200 st. C i wstawić blachę z rogalikami na 25 min. Po upieczeniu wyjąć blachę i zsunąć szczypcami ciastka na tacę.