iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Rogaliki krucho - drożdżowe z budyniem 2

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Rogaliki krucho - drożdżowe z budyniem

Rogaliki krucho - drożdżowe z budyniem 2

Składniki:

Rogaliki krucho - drożdżowe z budyniem 2

 

 

Sposób przygotowania:

Rogaliki krucho - drożdżowe z budyniem 2
Gotujemy budyń z połowy mleka niż pisze na opakowaniu - słodzimy do smaku i odstawiamy do wystygnięcia. Do miski dajemy letnie mleko ok 1/2 szklanki dodajemy drożdże - mieszamy . Dodajemy cukier 1 łyżkę i jeszcze raz mieszamy . Posypujemy mąką i odstawiamy na chwilę. Do miski wsypujemy make dodajemy miękkie masło ,jajka , śmietanę i resztę cukru na koniec rozczyn z drożdży . Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia.Ciasto rozwałkowujemy , wycinamy kwadraty w jeden róg nakładamy budyń i rolujemy w rogalika. Jajko mieszamy z odrobiną śmietany 30 procent i takim rozczynem smarujemy rogaliki. Pieczemy ok 20 min w 180 stopniach. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem