Sposób przygotowania:
Rogaliki krucho - drożdżowe z budyniem 2
Gotujemy budyń z połowy mleka niż pisze na opakowaniu - słodzimy do smaku i odstawiamy do wystygnięcia. Do miski dajemy letnie mleko ok 1/2 szklanki dodajemy drożdże - mieszamy . Dodajemy cukier 1 łyżkę i jeszcze raz mieszamy . Posypujemy mąką i odstawiamy na chwilę. Do miski wsypujemy make dodajemy miękkie masło ,jajka , śmietanę i resztę cukru na koniec rozczyn z drożdży . Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia.Ciasto rozwałkowujemy , wycinamy kwadraty w jeden róg nakładamy budyń i rolujemy w rogalika. Jajko mieszamy z odrobiną śmietany 30 procent i takim rozczynem smarujemy rogaliki. Pieczemy ok 20 min w 180 stopniach. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem