Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 383]

Kruche rogaliki z nadzieniem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Często robię domowe rogaliki, zarówno kruche, jak i drożdżowe, a dodatkowym ich atutem jest fakt, że można do nich użyć dowolnego nadzienia, tak żeby za każdym razem smakowały trochę inaczej.

Kruche rogaliki z nadzieniem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kruche rogaliki z nadzieniem

 

  • 1/2 kg mąki
  • kostka margaryny np. Kasi
  • 8 łyżek cukru
  • 2 jajka
  • 4 łyżki śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • słoik marmolady lub inne nadzienie (ja wykorzystałam domową marmoladę z jabłek)
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Kruche rogaliki z nadzieniem
Na stolnicę wysypać przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę, zrobić zagłębienie i wbić jajka, dodać cukier i margarynę i śmietanę. Zagnieść ciasto, podzielić na dwie części. Każdą z nich rozwałkować na grubość ok. 1 cm i pokroić na 12 równych trójkątów. Na podstawę każdego trójkąta nakładać po łyżeczce marmolady, zwinąć formując rogaliki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej rogaliki. Na jedną blachę położyć 12 sztuk, aby ciasto miało miejsce wyrosnąć. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180°C i piec ok. 20-30 min. Gotowe posypać cukrem pudrem.
Kruche rogaliki z nadzieniem
W mące zrobić zagłębienie i dodać pozostałe składniki.
Kruche rogaliki z nadzieniem
Zagnieść ciasto, aby odchodziło z dłoni.
Kruche rogaliki z nadzieniem
Rozwałkować, pokroić na trójkąty, nałożyć nadzienie.
Kruche rogaliki z nadzieniem
Zawijać w rogaliki i układać na blasze.