senninha

senninha

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 124]

Rogaliki krucho-drożdżowe wg senninha

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne delikatnie kruche rogaliki idealne posypane cukrem pudrem lub polane lukrem.

Rogaliki krucho-drożdżowe wg senninha Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Rogaliki krucho-drożdżowe wg senninha

 

  • pół kostki margaryny,
  • 25 dag mąki (ja używam do drożdżowych wypieków),
  • 3 dag drożdży,
  • 1/8 szklanki mleka,
  • szczypta soli,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1,5 łyżki cukru,
  • nadzienie: dżem, marmolada, czekolada lub cokolwiek, co lubimy.

Sposób przygotowania:

Rogaliki krucho-drożdżowe wg senninha
Mleko lekko podgrzać, rozpuścić w nim drożdże, dodać pół łyżki mąki, przykryć ściereczka i zostawić do wyrośnięcia. Margarynę rozpuścić w rondelku, ostudzić. W misce przesiać mąkę, dodać do niej rozpuszczoną margarynę, szczyptę soli, jajko, proszek do pieczenia, cukier i drożdże. Wymieszać i wyrabiać ciasto. Ciasto włożyć do miski, przykryć folią i zostawić w chłodnym miejscu na około 1-1,5 godziny. Po tym czasie podzielić na pół, rozwałkować (w formie koła), podzielić na osiem części. Na każda z nich (szerszy bok) nakładać nadzienie i zwijać rogaliki. Piec w piekarniku w 160 stopniach przez 25 minut.
Rogaliki krucho-drożdżowe wg senninha
Ciasto przykryte folią odstawione w chłodne miejsce na około 1,5 godziny.
Rogaliki krucho-drożdżowe wg senninha
Podzielone ciasto z nałożoną porcją dżemu - czekają na zwinięcie.