Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1214]

Krucho- drożdżowe rogaliki z makiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Pyszne krucho- drożdżowe rogaliki z makowym nadzieniem. Doskonały deser do kawy lub herbatki. Polecam gorąco!!!

Krucho- drożdżowe rogaliki z makiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krucho- drożdżowe rogaliki z makiem

 

  • Ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki
  • 150g masła
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 20g drożdży
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa makowa:
  • 250g maku
  • 1 jajko
  • 3 łyżki margaryny
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru
  • 50g bakalii (orzechy, rodzynki, migdały)
  • kilka kropli aromatu migdałowego
  • Dodatkowo:
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • kolorowe perełki

 

Sposób przygotowania:

Krucho- drożdżowe rogaliki z makiem
Masa makowa: Mak zaparz we wrzątku i zmiel 2x. Do maku dodaj jajko, cukry, rozpuszczoną margarynę, bakalie oraz aromat. Dokładnie wymieszaj masę. Ciasto: Drożdże rozpuść w śmietanie. Mąkę przesiej na stolnicę i połącz z masłem. Dodaj żółtka, jajko, cukier puder, proszek do pieczenia oraz drożdże wymieszane ze śmietaną. Zagnieć ciasto.Ciasto cienko rozwałkuj i pokrój na trójkąty. Na każdy kawałek ciasta nałóż porcję masy makowej. Zwijaj rogaliki. Rogaliki ułóż na blaszce i piecz 25 minut w temperaturze 180 stopni. Czekoladę rozpuść nad kąpielą wodną i polej nią rogaliki. Całość posyp kolorowymi perełkami.
Krucho- drożdżowe rogaliki z makiem
Mak zaparz we wrzątku i zmiel 2x. Do maku dodaj jajko, cukry, rozpuszczoną margarynę, bakalie oraz aromat. Dokładnie wymieszaj masę.
Krucho- drożdżowe rogaliki z makiem
Drożdże rozpuść w śmietanie. Mąkę przesiej na stolnicę i połącz z masłem. Dodaj żółtka, jajko, cukier puder, proszek do pieczenia oraz drożdże wymieszane ze śmietaną. Zagnieć ciasto.
Krucho- drożdżowe rogaliki z makiem
Ciasto cienko rozwałkuj i pokrój na trójkąty. Na każdy kawałek ciasta nałóż porcję masy makowej.
Krucho- drożdżowe rogaliki z makiem
Zwijaj rogaliki. Rogaliki ułóż na blaszce i piecz 25 minut w temperaturze 180 stopni. Czekoladę rozpuść nad kąpielą wodną i polej nią rogaliki. Całość posyp kolorowymi perełkami.