Sposób przygotowania:
Rogaliki z dżemem truskawkowym
Zaczyn:
Do miski wkładamy składniki i mieszamy do połączenia. Miskę przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut. Po tym czasie do podrośniętego zaczynu dodajemy jajka, rozpuszczone letnie masło i mieszamy. Wsypujemy mąkę i zagniatamy ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
Wyrośniete ciasto przekładamy na podsypaną mąką stolnicę i tniemy nożem na 4 części. Każdą cześć formujemy w kulę i wałkujemy na kształt koła, kroimy nożem na małe trójkąty.
Na każdy trójkąt nakładamy trochę dżemu i zwijany rogaliki. Rogaliki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośniecia na około 30 minut. Rogaliki smarujemy rozbełtanym żółtkiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 - 25 minut.
Rogaliki przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Do miski wkładamy składniki i mieszamy do połączenia. Miskę przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut. Po tym czasie do podrośniętego zaczynu dodajemy jajka, rozpuszczone letnie masło i mieszamy. Wsypujemy mąkę i zagniatamy ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
Wyrośniete ciasto przekładamy na podsypaną mąką stolnicę i tniemy nożem na 4 części. Każdą cześć formujemy w kulę i wałkujemy na kształt koła, kroimy nożem na małe trójkąty.
Na każdy trójkąt nakładamy trochę dżemu i zwijany rogaliki. Rogaliki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośniecia na około 30 minut. Rogaliki smarujemy rozbełtanym żółtkiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 - 25 minut.
Rogaliki przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.