kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Rogaliki z dżemem truskawkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszne, domowe rogaliki drożdżowe z dżemem truskawkowym. Rogaliki świetnie smakują z kubkiem kawy.

Rogaliki z dżemem truskawkowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rogaliki z dżemem truskawkowym

Na zaczyn :

Na ciasto :

Pozostałe składniki :

  • słoik dżemu truskawkowego
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Rogaliki z dżemem truskawkowym
Zaczyn:

Do miski wkładamy składniki i mieszamy do połączenia. Miskę przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut. Po tym czasie do podrośniętego zaczynu dodajemy jajka, rozpuszczone letnie masło i mieszamy. Wsypujemy mąkę i zagniatamy ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę.

Wyrośniete ciasto przekładamy na podsypaną mąką stolnicę i tniemy nożem na 4 części. Każdą cześć formujemy w kulę i wałkujemy na kształt koła, kroimy nożem na małe trójkąty.

Na każdy trójkąt nakładamy trochę dżemu i zwijany rogaliki. Rogaliki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośniecia na około 30 minut. Rogaliki smarujemy rozbełtanym żółtkiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 - 25 minut.

Rogaliki przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Rogaliki z dżemem truskawkowym
Do zaczyna dodajemy rozpuszczone masło i jajka.
Rogaliki z dżemem truskawkowym
Z ciasta wałkujemy kształt koła i kroimy nożem.
Rogaliki z dżemem truskawkowym
Na każdy trójkąt nakładamy łyżeczką dżem.
Rogaliki z dżemem truskawkowym
Wyrośniete rogaliki smarujemy żółtkiem i wstawiamy do pieczenia.